Forca se sad sprema da uđe u Vladu

Forcu je kontaktirala i DUA, ali preko posrednika, što znači da su i DPS i DUA razmatrali i mogućnost da vlast u Ulcinju formiraju sa Forcom
0 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Arhiva Vijesti
Nazif Cungu, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.08.2011. 08:48h

Nova skupštinska većina u Ulcinju, koju čine Forca sa 11 odbornika, bivša četiri odbornika Dinošine Demokratske unije Albanaca, dva odbornika SDP-a i jedan Perspektive, juče je zvanično podnijela zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi predsjednici lokalnog parlamenta i opštine.

Prethodno, lider Force i budući predsjednik Opštine Nazif Cungu na konferenciji za novinare zvanično je saopštio da je formirana nova skupštinska većina “koja će sve svoje snage posvetiti stvaranju uslova za početak nove i zdrave etape u razvoju grada”.

On je potvrdio da će predsjednik Skupštine opštine biti Milazim Mustafa, koji dolazi iz bivšeg anamalskog ogranka DUA.

Prema informacijama "Vijesti", čelne ljude Force su zbog stvaranja apsolutne većine u lokalnom parlamentu kontaktirali neki visoki funkcioneri DPS-a

Elezagić je nakon konferencije za novinare kazao "Vijestima" da će SDP dati podršku novoj skupštinskoj većini, ali još nije bilo riječi o kadrovskoj kombinatorici.

Uspostavljanju nove većine prethodio je rascjep u DUA, koja je samo dan nakon što su čelnici te partije aktuelnog predsjednika opštine Gzima Hajdinagu predložili za novi mandat, ostala bez anamalskog ogranka i četiri odbornika.

Nakon što se dogovorio o saradnji sa skoro pola odbornika DUA u Ulcinju i tako Dinošu izbacio iz ulcinjske vlasti, Cungu je juče najavio da njegova partija ima ambicije da uđe i u centralnu vlast.

"Počeli smo pregovore sa Vladom i nastavljamo ih u septembru", kazao je Cungu, indirektno poručivši DUA da više nije nezamjenljiva kao partner DPS-a ni na državnom nivou.

Prema informacijama "Vijesti", čelne ljude Force su zbog stvaranja apsolutne većine u lokalnom parlamentu kontaktirali neki visoki funkcioneri DPS-a. Prema istom izvoru, Forcu je kontaktirala i DUA, ali preko posrednika, što znači da su i DPS i DUA razmatrali i mogućnost da vlast u Ulcinju formiraju sa Forcom.

“Bilo je kasno jer smo se već sve bili dogovorili”, kazao je “Vijestima” visoki funkcioner Force.

“Vijesti” saznaju i da su se prije oko mjesec na radnom ručku sreli visoki funkcioneri DPS, DUA i Force. Sastanku je prisustvovao i politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović, ali nije bilo spremnosti da se postigne sporazum o raspodjeli vlasti na lokalnom i državnom nivou.

Ko je kucao na Škreljina vrata

Odlazeći predsjednik lokalnog parlamenta Ljuiđ Škrelja kazao je da se Forca ponijela nedžentlemenski nakon što je javnost obavijestila o formiranju nove skupštinske većine.

On je rekao da je potpredsjednik Force Dževdet Cakuli u 14.50 zakucao na vrata njegove kancelarije podnoseći mu zahtjev kojim se traži njegova smjena.

“To je neprimjereno jer se zna gdje se i kome podnose takvi zahtjevi”, kazao je Škrelja.

On je poručio Forci da bude bez bojazni jer će nakon regularnog primljenog zahtjeva zakazati sjednicu u zakonskom terminu:

“Neka Cakuli objasni javnosti šta je htio sa ovim činom. Da li da izazove tenzije ili nešto drugo”.

Cakuli je negirao Škreljine tvrdnje navodeći da nije ulazio u njegovu kancelariju:

“To nije tačno. Ja i koleginica bili smo do arhive da podnesemo zahtjev. Kada smo došli ispred njegove kancelarije on je već izlazio, zalupio vrata, pružio mi ruku preko volje i otišao”.

Bonus video: