SNP: Lukšić sebe demantuje zbog političkog pritiska

Najjača opoziciona partija je ocijenila i da Lukšić drugačije tumači načelni sporazum zbog političkih ili medijskih pritisaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 11:11h

Socijalistička narodna partija optužila je premijera Igora Lukšića da poziva na promjenu sporazuma o jeziku koji je prije tri dana postigao sa liderom te partije Srđanom Milićem, predsjednikom Nove Andrijom Mandićem i potpredsjednikom Pokreta za promjene Brankom Radulovićem.

Najjača opoziciona partija je ocijenila i da Lukšić drugačije tumači načelni sporazum zbog političkih ili medijskih pritisaka.

“SNP smatra da kod ozbiljnih ljudi nije potrebno dodatno tumačenje onoga o čemu se postigne načelni sporazum. Međutim, ukoliko predsjednik Vlade danas drugačije tumači ono što je predložio i napisao, a to je da je predmet srpski jezik i književnost obavezan za sve u Crnoj Gori, onda ovaj njegov poziv treba tumačiti kao poziv na promjenu sporazuma. Dakle, ili će Predsjednik Vlade ostati pri svom predlogu, ili će priznati da su nakon sastanka sa opozicijom postojale određene vrste pritisaka i ucjena, najmanje je bitno da li su medijske ili političke, koje ga danas tjeraju da sam sebe demantuje””, navodi se u saopštenju SNP.

Načela dogovora

Izvori Vijesti iz Vlade i opozicije su prije dva dana saopštili da dogovor Lukšića sa opozicionim prvacima podrazumjeva da se nastava u školama u Crnoj Gori obavlja na jeziku razumljivom svima, pri čemu bi svi đaci biti obavezni da izučavaju predmet crnogorski jezik i književnost.

U okviru ovog predmeta bio bi određen odgovarajući obavezni fond časova na kojima će se izučavati srpski jezik, odnosno razlike između jotovanog crnogorskog i srpskog jezika, jer su nejotovani crnogorski i srpski praktično isti jezici. Takođe bi bio određen i odgovarajući fond neobaveznih časova bosanskog, albanskog i hrvatskog jezika.

Na kraju školske godine svi đaci bi dobili ocjene iz predmeta crnogorski jezik i književnost, dok će oni koji to budu željeli biti ocijenjeni iz srpskog, odnosno bosanskog, albanskog i hrvatskog jezika.

“Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjene iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku, odnosno da se omogući nastava i na jezicima manjinskih naroda i time dobijanje ocjene i iz tih predmeta”, kazao je Lukšić novinarim odmah nakon razgovora sa čelnicima opozicije.

Bonus video: