Dan nakon sporazuma sa Lukšićem, Nova i SNP se premišljaju

Taj iznenađujući zaokret prijeti da za usvajanje izbornog zakona,opet neće biti dvotrećinske većine u parlamentu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 08:40h

Nova srpska demokratija i SNP nagovijestili su da bi mogle srušiti dogovor o jeziku koji je prethodnog dana premijer Igor Lukšić postigao sa Andrijom Mandićem, Srđanom Milićem i potpredsjednikom PzP-a Brankom Radulovićem.

Taj iznenađujući zaokret prijeti da za usvajanje izbornog zakona, koji je prvi uslov da Crna Gora dobije datum pregovora sa Evropskom unijom, opet neće biti dvotrećinske većine u parlamentu.

Glavni odbor Nove je zatražio “apsolutnu ravnopravnost” srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, uključujući i obaveznu ocjenu iz oba predmeta, što lider te stranke Andrija Mandić nije pomenuo nakon sastanka sa Lukšićem, kada je govorio kako “nije vjerovao da ćemo dobiti ovo što smo dobili od Vlade”.

SNP se oglasio sa zahtjevom da parlament raspravlja o predlog izbornog zakona te partije, iako se Milić dogovorio sa Lukšićem podršku tekstu usaglašenom u skupštinskom kolegijumu.

Nesporno je da su predlozi izbornih zakona SNP-a i skupštinskog kolegijuma vrlo slični, ali samo ispostavljanje ovog zahtjeva baca sumnju da SNP nema namjeru da podrži izborni zakon.

Takođe, izvori iz opozicije su kazali “Vijestima” da SNP podržava zahtjev Nove za apsolutnom ravnopravnošću dva jezika.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: