Maradona ne može da dobije japansku vizu, ali za Šinavatru nema problema

Japan je izdavanjem vize zaobišao pravilo koje zabranjuje strancima koji imaju kriminalni dosije da uđu u državu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 14:21h

Japan je odobrio izdavanje vize crnogorskom državljaninu Taksinu Šinavatri, bivšem premijeru Tajlanda, uprkos tome što japanski zakon ne dozvoljava ulazak u zemlju strancima sa kriminalnim dosijeom.

Šinavatra koji je uklonjen sa vlasti nakon vojnog puča 2006. godine, živi u egzilu od kad ga je sud u Tajlandu 2008. godine osudio zbog korupcije.

Odluka japanske vlade je stigla nakon manje od 2 nedjelje po imenovanju Šinavatrine sestre, Jingluk, za premijera Tajlanda, piše New York Times.

Jingluk Šinavatra je u medijskim nastupima demantovala da njen brat ima ikakvog uticaja na njenu administraciju, a i rekla da je Taksin Šinavatra neće biti amnestiran.

Međutim, vjeruje se da Taksin i dalje ima ključnu ulogu u formiranju vlade, kao savjetnik, i da je njegov uticaj bio ključan u izbornoj kampanji i izbornom procesu u kome je pobjedu odnijela partija Jingluk Šinavatre.

Tajlandska opozicija je kritikovala izdavanje vize i opisala Taksina Šinavatru kao bjegunca od pravde

Tajlandska opozicija je kritikovala izdavanje vize i opisala Taksina Šinavatru kao bjegunca od pravde.

Šinavatri je pasoš Tajlanda oduzet od strane prethodne vlade, i on putuje koristeći crnogorski pasoš, nakon što je dobio državljanstvo Crne Gore 2010. godine.

Japan je izdavanjem vize zaobišao pravilo koje zabranjuje strancima koji imaju kriminalni dosije da uđu u državu.

Jukio Edano je saopštio da je vlada Jingluk Šinavatre zamolila za pomoć u izdavanju vize i da je Japan to uradio zbog dobrih odnosa sa Tajlandom

Tako je recimo odbijen zahtjev za vizu proslavljenog fudbalera, Dijega Armanda Maradone, koji nije mogao da uđe u Japan 2002. godine i da gleda Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Novi tajlandski ministar spoljnih poslova, Surpong Tovijakčaikul, je rekao da je Šinavatra sam zatražio vizu.

Ali glavni sekretar japanske vlade, Jukio Edano, je saopštio da je vlada Jingluk Šinavatre zamolila za pomoć u izdavanju vize i da je Japan to uradio zbog dobrih odnosa sa Tajlandom, prenosi Rojters.

Mediji izvještavaju da Taksin Šinavatra ima u planu da prilikom posjete Japanu, obiđe mjesta koja su pogođena razornim zemljotresom i još razornijim cunamijem u martu ove godine.

Bonus video: