Postignut načelan dogovor: Srpski jezik od septembra u školama

Opozicija je prozvala predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da je on kočnica usvajanja izbornog zakona
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 14:06h

Premijer Igor Lukšić i opozicija načelno su se dogovorili oko pitanja jezika i te izmjene kako je saopšteno ne podrazumijevaju mijenjanje Ustava, rečeno je nakon sastanka premijera i opozicije.

Očekuje se da se na kolegijumu parlamenta postigne dogovor i oko državljanstva.

Opozicija je prozvala predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da je on kočnica usvajanja izbornog zakona.

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da je sastanak prošao mimo njegovih očekivanja, jer nije mislio da će postojati spremnost od strane Lukšića i ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da se izađe u susret opozicije.

"Kako je razgovor odmicao mi smo shvatili da je Vlada spremna da izmijeni zakone o obrazovanju i državljanstvu, kako bi svi izglasali izborni zakon, koji je prvi uslov za datum pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. Taj dogovor koji smo vodili oko izmjena zakona i podzakonskih koji bi trebali da prate i jedan i drugi zakon je bio veoma težak, ali smo došli do određenih rješenja, sa kojima ćemo poći na stranačke organe, gdje ćemo mi predočiti šta je taj maksimum od naših zahtjeva koje je spremna da prihvati Vlada", rekao je Mandić.

Lider SNP-a Srđan Milić nije davao izjave medijima, koji su poslanike nakon razgovora sa Lukšićem čekali ispred kapije Vila Gorica, već je službenim kolima prošao pored novinara

"Pokazao je da se oko nekih stvari možemo brzo dogovoriti, a da oko nekih stvari to možemo učiniti sjutra ili preksjutra. Očito da premijer ima više ingerencija tamo gdje su ministri iz DPS-a, a danema snagutamo gdje je SDP", rekao je Radulović.

On je kazao da su danas u razgovorima došli do nečega što znači "približavanje širokog koncenzusa oko srpskog jezika", ali ne i državljanstva.

"Dogovorili smo da je dobra osnova ono što je i sa jedne i sa druge strane se išlo prema izbornom zakonu. Mi javno pozivamo Ranka Krivokapića da već sjutra sazove kolegijum, kako bi definisali zakone o državljanstvu, na fonu predloga opozicije i da završimo priču oko izbornog zakona", rekao je Radulović.

Ako to on ne uradi, kazao je Radulović, to će učiniti opozicija, predlažući nacrt oba akta.

Lider SNP-a Srđan Milić nije davao izjave medijima, koji su poslanike nakon razgovora sa Lukšićem čekali ispred kapije Vila Gorica, već je službenim kolima prošao pored novinara.

Galerija

Bonus video: