OEBS: Đukanović imao institucionalnu prednost, nepravilnosti na nekoliko mjesta

De Zulueta je kazala da je upotreba zapaljivog govora nešto što su pratili tokom kampanje, da su uzeli sve primjere takvog govora, uključujući i Đukanovićevu poruku.
120 pregleda 19 komentar(a)
glasanje, izbori Crna Gora, Foto: Filip Roganović
glasanje, izbori Crna Gora, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.04.2018. 17:09h

Predsjednički izbori protekli su poštujući fundamentalne slobode, iako je kandidat vladajuće stranke, Milo Đukanović, imao institucionalnu prednost, a međunarodni posmatrači su na nekoliko biračkih mjesta prijavili indikacije kupovine glasova i koršićenja spiskova u svrhu praćenja koji birači su glasali, navodi se u preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora.

"Kandidati su slobodno vodili kampanju a mediji su obezbjedili kandidatima platformu za predstavljanje njihovih stavova i mišljenja. Nedostatak analitičkog izvještavanja i odsustvo vodećeg kandidata u televizijskim debatama, uskratili su mogućnost biračima da donesu informisanu odluku" navodi se u zaključcima misije koju su činili posmatrači OEBS-a i Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Međunarodne misije za posmatranje izbora iz opozicije i organizacija civilnog društva, navodi se u dokumentu koji su na konferenciji za medije predstavili šefica ODIHR-ove misije Tana De Zulueta i predstavnik u PSSE Jonas Gunarson, izrazili su zabrinutost u pogledu institucionalne prednosti kojui je uživao Đukanović, koji je na vlasti posljednjih 27 godina. "Takođe su naveli navodne glasine o zapošljavanju državnih slubenika, što je zabranjeno tokom izbornog perioda, kao i kupovinu glasova i prikupljanje ličnih dokumenata kako bi onemugućili birače da glasaju. Ovi povremeno kredibilni navodi, koji se često ponavljaju, a u vezi sa pritiskom na birače da podrže kandidata vladajuće partije, negativno su uticali na atmosferu kampanje", kaže se u preliminarnim zaključcima.

Navodi se i da je Državna izborna komisija (DIK) ispunila većinu zakonskih rokova, ali da nije pokazala ransparentnost jer odluke nisu objavljivane a sjednice zatvorene za medije. Navodi se i da izborni zakon ne sadrži odredbe o nepristrasnosti i profesionalnosti izbornih tijela, te da je nekoliko članova DIK-a iz opozicije, kao i predstavnika medija i domaćih posmatrača, izrazilo zabrinutost da su odluke donošene u skladu sa partisjkim interesima. Tačnost biračkog spiska, navodi se u dokumentu zabrinjava večinu sagovornika Misije za posmatranje izbora, uključujući one iz opozicije i civilnog društva.

"Koji su naveli da se u biračkom spisku nalaze lica koja žive u inostranstvu kao i preminuli, i mogu se potencijalno iskoristiti za veći odziv", navodi se u zaključcima posmatračke misije.

Izborni dan, navodi se u preliminarnim zaključcima, protekao je uglavnom uredno uz nekoliko proceduralnih nepravilnosti. "Glasanje i brojanje je ocijenjeno kao pozitivno na skoro svim biračim mjestima. Međunarodne misije za posmatranje izbora prijavile su indikacije kupovine glasova i korišćenje spiskova kako bi se pratilo koji su birači glasali, a opštinske izborne komisije primile su šest pritužbi u vezi sa takvim kršenjima", kaže su zaključcima međunardno posmatračke misije.

U dokumentu se navodi i da je Skupština krajem prošle godine, spronim odlukama, zbog navodnih sukoba interesa smijenila dva člana Savjeta RTCG-a i jednog člana Savjeta Agencije za elektronske medije, "Ova prijevremena otpuštanja direktno su dovela u pitanje autnomiju i nezavisnost RTCG-a i AEM-a", navodi se u dokumentu. Odluke su se, navode iz posmatračke misije, pokazale nesrazmjernim u odnosu na težinu kršenja, koje se moglo riješti razrješavanjem sukoba interesa.

Upitani da li će se u izvještaju naći i Đukanovićeva izjava koju je dao tokom kampanje, a u kojoj je "Vijesti" optužio da promovišu fašističke ideje jer istražuju poslovanja njegove porodice, De Zulueta je kazala da je upotreba zapaljivog govora nešto što su pratili tokom kampanje, da su uzeli sve primjere takvog govora, uključujući i Đukanovićevu poruku.

Bonus video: