odgovor snp-u

Konjević: SDP neće pristati na ucjene

Konjević smatra da opozicija želi da političkim ucjenama realizuje svoj politički program u dijelu identiteskih stvari za koji su na izborima dobili ubjedljivu manjinu.
79 pregleda 0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.08.2011. 10:53h

Socijaldemokratska partija (SDP) neće pristati na političke ucjene opozicije predvođene Socijalističkom narodnom partijom (SNP) da usvajanje izbornog zakona uslovljava izmjenama zakona o obrazovanju, rekao je potpredsjednik socijaldemokrata Raško Konjević.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović ocijenio je da je odbijanje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da u dnevni red Skupštine uvrsti predlog izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju loša poruka za Evropsku komisiju.

Konjević je komentarišući stav Gošovića, rekao agenciji MINA da je ranija poruka SNP-a, koju je na Kolegijumu predsjednika Skupštine saopštio šefa njihovog poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović, bila da podršku izbornom zakonu neće uslovljavati izmjenama zakona o obrazovanju.

U državi na nacionalnim izborima mogu glasati samo birači koji imaju državljanstvo države i odgovarajući rezidencijalni uslov, zaključio je Konjević

Ni DPS neće protiv Ustava

Prema njegovim riječima, u vezi sa pitanjem izbornog zakona sa Damjanovićem je postignut dogovor koji je potpisom verifikovan i poslat Venecijanskoj komisiji koja je dala pozitivno mišljenje”

Konjević smatra da opozicija želi da političkim ucjenama realizuje svoj politički program u dijelu identiteskih stvari za koji su na izborima dobili ubjedljivu manjinu.

On je kazao da su SDP i DPS nakon ustavnih rješenja usvojenih u parlamentu na izborima marta 2009. dobili još veću podršku građana što znači da su oni podržali ključna ustavna i identitetska programska rješenja vladajuće koalicije.

“Što se tiče zahtjeva koji podrazumijevaju da vlast svjesno prekrši Ustav, onda SDP ne može biti dio takvog dogovora. Siguran sam ni da DPS neće podržati ništa što je suprotno Ustavu”, poručio je Konjević i dodao da su socijaldemokrate za dogovor koji će biti u saglasnošću sa Ustavom Crne Gore.

Nije evropski

Potpredsjednik SDP je ocijenio, da je moguć dogovor sa SNP u vezi zakona o državljanstvu ukoliko poslanici budu vodili računa o tome da je njihova obaveza da izborni zakon usklade sa Ustavom, što znači da aktivno i pasivno biračko pravo imaju crnogorski državljani.

“Ako neko ima zahtjeve koji su mimo Ustava Crne Gore, da glasaju stranci kako to traže opozicione partije, to onda odudara od pravne i političke prakse zemalja Evropske unije, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, ne postoji međunarodno iskustvo u kome stranci imaju pravo glasa na nacionalnim izborima.

“U državi na nacionalnim izborima mogu glasati samo birači koji imaju državljanstvo države i odgovarajući rezidencijalni uslov”, zaključio je Konjević.