Opozicija nazvala usvojeni završni račun SO Bar nemogućom misijom

Planirani budžet je bio 24,65 miliona. U kapitalnom budžetu je od planiranih 15,5 ostvareno 7,5 miliona eura prihoda
0 komentar(a)
SO Bar, Parlament Bar, Foto: Anto Baković
SO Bar, Parlament Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.08.2011. 17:59h

Sa 18 glasova za, devet protiv i dva uzdržana, Skupština opštine Bar je usvojila završni račun budžeta za 2010. od 15,598 miliona eura.

Planirani budžet je bio 24,65 miliona. U kapitalnom budžetu je od planiranih 15,5 ostvareno 7,5 miliona eura prihoda, a u tekućem od planiranih 9,15 prikupljeno je 8,069 miliona eura.

“Završni račun je upečatjiv primjer nemoguće misije. Predlažući ovo, stvarate iluziju da ste željeli da Baranima bude bolje, a da vi ostanete gore. Samo za plate ste utrošili 40,9 odsto primitaka tekućeg budžeta, a četvrtu godinu zaredom samovoljno usmjeravate novac iz kapitalnog budžeta u isplatu potrošnje.

Ovakvim završnim računom ste se ogriješili pred ekonomskom strukom, Bogom i budućim generacijama Barana”, poručio je lokalnoj vlasti mr Ivo Živković (SNP)., nakon čega je pozdravljen aplauzima opozicionara.

Bez podrške hramu na Topolici

Nebojša Strugar (NOVA) je zamjerio što iz budžeta lani nije podržana gradnja pravoslavnog hrama na Topolici. Ranko Aligrudić (PzP) je naveo da se završni račun usvaja „polovinom trećeg kvartala godine“ i zapitao “kojom se dinamikom puni budžet za 2011. da bi se na vrijeme uradio rebalans, a ne kao lani, tri dana pred kraj godine“.

Pohvalivši rekordnu naplatu poreza na nepokretnosti, on je dodao da se tu može ipak mnogo više „jer sada u Baru odmaraju svi vlasnici vikendica i stanova“.

“Prevoz učenika je koštao 160.000 eura, što ispada skoro 900 eura po jednom školskom danu, što me buni, kao i 163.000 eura za razvoj vrhunskog sporta.

FK ’Mornar’, kao sinonim barskog sporta, ispao je iz I lige, a imao je 14 igrača sa strane sa zaradama i plaćenim smještajem, dok su igrači iz Bara bili skrajnuti”, rekao je Sadetin Peričić (BS), zamjerajući što nije isplaćen sav novac za NVO.

Sekretar za finansije Dejan Klikovac je odgovorio da je Opština lani uplatila za hram 5.000 eura, da se u sumu prevoza za učenike računa i prevoz penzionera i radnika, te da se u avgustu „mnogo radi na naplati poreza na nepokretnosti”.

“Imamo ugovor sa Poštom, postoji 6.000 zaključaka nerezidentima i oni su sada predmet pronalaženja, jer smo ranije imali problem da ih nađemo i uručimo rješenja. Što se budžeta tiče, u naplati smo jači nego prošlog avgusta”, rekao je Klikovac.

Direktor Agencije za imovinu i investicije Vido Dabanović nije prihvatio kritike opozicije da lanjski kapitalni budžet nije bio razvojni, ukazujući da je mnogo ulagano u puteve i objekte sporta.

“U doba krize se sve više ljudi okreće selu, stočarstvu i vinogradarstvu, pa i u mojoj Crmnici, tako da put koji napravimo na selu ima i razvojnu komponentu. U 2011. plan je da prihodujemo pet miliona eura od prodaje zemlje, do sad smo od osam ponuđenih placeva prodali dva za 1,3 miliona eura“, rekao je Dabanović.

Nikezićka zažalila za Gvozdenovićem

Skupština je produžila mandat i potpredsjedniku Opštine Draganu Simoviću (DPS), te dala saglasnost da drugi potpredsjednik Zdravko Gvozdenović (SDP) bude imenovan za direktora JP “Vodovod i kanalizacija” Bar.

“Iskreno žalimo zbog ovoga. Gvozdenović je zaista puno doprinio radu lokalne uprave i osjetiće se da ga nema”, rekla je predsjednica SO Branka Nikezić.

Novi član Opštinske izborne komisije je Predrag Jokanović (SNP), a novi predsjednik UO JP “Kulturni centar” je Nenad Šoškić, dekan cetinjske likovne Akademije.

Bonus video: