U ugovoru sa A2A pisaće da država ne prodaje EPCG

SDP je svoj opstanak u vlasti vezao za sprečavanje namjere da država proda većinski paket akcija u EPCG
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2011. 08:41h

Potpredsjednik Vlade i Socijaldemokratske partije Vujica Lazović kazao je da će aneksom ugovora sa italijanskom kompanijom A2A biti precizirano da država neće prodavati svoje akcije u Elektroprivredi Crne Gore.

U razgovoru za “Vijesti”, Lazović je kazao da će SDP to tražiti i da je siguran da će premijer i DPS to prihvatiti, nakon što se ispostavilo da se Memorandum Vlade i A2A tumači i kao najava Vlade da će se odreći većinskog vlasništva nad svojom energetskom kompanijom.

SDP je svoj opstanak u vlasti vezao za sprečavanje namjere da država proda većinski paket akcija u EPCG, a u Memorandumu Vlade i A2A, potpisanom prošle sedmice, piše da Vlada planira da zadrži većinsko vlasništvo u EPCG, a već u sljedećem stavu da “ukoliko Vlada odluči da proda svoje akcije trećem licu”, italijanski partner ima pravo da zahtijeva da svojih skoro 44 odsto akcija bude obuhvaćeno prodajom.

Insistirali smo da Elektroprivreda stalno ostane u većinskom državnom vlasništvu u iznosu 55 odsto

Takav stav u Memorandumu, na osnovu kojeg do kraja godine Vlada i A2A treba da potpišu aneks ugovora o EPCG izaziva sumnje u krajnje namjere, pošto ne bi bilo prvi put da se vlast odrekne državnog vlasništva u kompaniji, uz poznati izgovor da ne želi da Crna Gora gladuje, kada može da “napuni budžet i ulaže u kapitalne projekte”.

“Memorandum je jedan izraz dobre volje obje strane. To tako prepoznajemo, a stvari će biti precizirane kroz aneks ugovora, odnosno kroz izmjene i dopune ugovora.

Ono što je bitno jeste da su maksimalno inkorporirani stavovi SDP-a u memorandumu jer smo, kroz politički iskaz i kroz kompletno djelovanje, insistirali da Elektroprivreda stalno ostane u većinskom državnom vlasništvu u iznosu 55 odsto. To je prepoznato kroz memorandum”, rekao je Lazović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: