Gvido Vestervele danas i sjutra u Crnoj Gori

Vestervele će posjetiti redakciju “Vijesti”, gdje će razgovarati sa predstavnicima crnogorskih nezavisnih medija (“Vijesti”, “Dan” i “Monitor”)
90 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.08.2011. 07:34h

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele boraviće danas i sjutra u Podgorici, što je prva zvanična posjeta njemačkog ministra inostranih poslova Crnoj Gori.

Vestervele će razgovarati sa premijerom Igorom Lukšićem, šefovima države i parlamenta Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem, kao i sa crnogorskim kolegom Milanom Roćenom.

Njemačka i Crna Gora su intenzivirale političke odnose na najvišem nivou nakon što je Lukšić došao na čelo crnogorske Vlade

Mjesec nakon susreta u Berlinu

On će, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, sa ministrom Roćenom potpisati Sporazum između vlada Crne Gore i Savezne Republike Njemačke o grobovima stradalih u ratovima, a biće riječi i o bilateralnim odnosima Crne Gore i Njemačke, te evropskim integracijama.

Posjeta šefa diplomatije jedne od najuticajnijih članica EU uslijedila je manje od mjesec dana nakon što su se on i Lukšić sreli u Berlinu.

Nakon tog sastanka, njemački ministar inostranih poslova rekao je da, osim političke saradnje, njegova zemlja želi da intenzivira ekonomske odnose sa Crnom Gorom.

Vestervele tada nije želio da komentariše da li će Crna Gora dobiti datum pregovora sa EU do kraja ove godine, ali je ocijenio da je Crna Gora naporno radila posljednjih godina, te da je na odličnom putu. Tom prilikom je istakao i da Crna Gora može da računa na pomoć i podršku Njemačke na putu ka EU i NATO.

Njemačka i Crna Gora su intenzivirale političke odnose na najvišem nivou nakon što je Lukšić došao na čelo crnogorske Vlade. Lukšića je krajem marta primila savezna kancelarka Angela Merkel, čime je postao prvi crnogorski premijer kome je Berlin otvorio vrata, pošto to njegovom prethodniku Milu Đukanoviću nije pošlo za rukom.

Kancelarka Merkel kazala je tada da će Njemačka uvijek biti na strani Crne Gore, ocjenjujući da su odnosi dviju zemalja “veoma dobri”.

Bonus video: