Dvije godine apsolutne vlasti DPS-a u Tivtu: Učinak 0 ili 80 odsto?

Iako je na čelu opštine formalno gradonačelnica Snežana Matijević (DPS), sve konce izvršne vlasti u rukama zapravo drži potpredsjednik opštine i šef lokalnog DPS-a Siniša Kusovac
144 pregleda 5 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Www.djuricic.me
Snežana Matijević, Foto: Www.djuricic.me
Ažurirano: 15.04.2018. 16:59h

U narednom periodu plan nam je da realizujemo najvažnije razvojne projekte koji garantuju dugoročan, stabilan i prosperitetan razvoj grada. Vaša podrška na tom putu nam je neophodna. Nastavljamo realizaciju infrastrukturnih objekata: kanalizacione mreže, putne infrastrukture, ulaganja u aerodromsku infrastrukturu, vodosnabdijevanje, obnovljive izvore energije, ulaganja u društvenu nadgradnju, podršku socijalnoj politici, međunarodnim projektima. Naš osnovi cilj je Tivat među vodećim turističkim destinacijama na Mediteranu - poruka je na koju se prije dvije godine, na posljednjim lokalnim izborima u Tivtu (zvanično dobrovoljno) “upecalo” 3.374 Tivćana koji su dali glas ovakvom izbornom programu DPS-a i toj partiji omogućili da postigne rekordan izborni rezultat i osvoje apsolutnu vlast, odnosno 17 od ukupno 32 odbornika u lokalnom parlamentu.

DPS je, iako mu nisu bili potrebni za obavljanje vlasti u Tivtu, u postizbornu koaliciju primio i SD Ivana Brajovića i HGI Marije Vučinović, pa te tri partije sa 23 odbornika suvereno gospodare tivatskim parlamentom i usvajaju baš sve što mu servira lokalna izvršna vlast.

Iako je na čelu opštine formalno gradonačelnica Snežana Matijević (DPS), sve konce izvršne vlasti u rukama zapravo drži potpredsjednik opštine i šef lokalnog DPS-a Siniša Kusovac koji je i najodgovorniji za dosadašnje rezultate tivatske lokalne uprave.

A oni su, ako je vjerovati Kusovcu, upravo izvanredni:

“Od iz­bor­nog pro­gra­ma par­ti­je ko­ji je po­nu­đen gra­đa­ni­ma 2016. go­di­ne, do­sad je re­a­li­zo­va­no čak 80 od­sto ak­tiv­no­sti, pa treba očekivati da će se na kraju 2018. sa velikom izvjesnošću konstatovati da je za samo dvije godine od lokalnih izbora u Tivtu u cjelosti realizovan izborni program i da će se realizovati i značajan broj novih projekata čime se DPS u Tivtu na najbolji način odužio građanima koji su nam na ovim lokalnim izborima dali podršku”, saopšteno je nakon sjednice Opštinskog odbora DPS-a Tivat 19. decembra prošle godine.

Problem je međutim, što su mnogi građani, a i novinar “Vijesti” sačuvali primjerke izbornog programa DPS-a Tivta iz aprila 2016, a kada se oni uporede sa realnošću na terenu, slika je daleko od ružičastih 80% realizacije koju vidi Kusovac.

“Naš izborni program za dalji razvoj Tivta dostižan je i realan… Ostvarićemo u cjelosti zadate ciljeve, zato zajedno i odlučno 17. aprila dajmo glas najvažnijem cilju – evropskom kvalitetu života svih građana”, stoji u lifletu DPS-za evopski Tivat – Tivat je na pravom putu, uz zajedničku fotografiju Kusovca, Matijevićeve i ostalih 30 kandidata te partije za odbornike.

A onda slijedi nabrajanje “dostižnih i realnih ciljeva” koji su po Kusovcu, već realizovani u obimu od 80 odsto još krajem prošle godine: izgradnja rezervoara za vodu u Gradiošnici i Đuraševićima za što još ni tender nije raspisan, a kamoli da su radovi počeli; izgradnja cjevovoda Đuraševići – Luštica koji se tek sada radi i ako ne bude završen do 15. maja kada novoizgrađeni hotel “The Chedi Luštica Bay” u Krtolima mora dobiti vodu, rukovodstvo tivatskog DPS-a će trpjeti gnjev vrha partije iz Podgorice i Vlade koja je to obećala strateškom stranom investitoru; zamjena cjevovoda od kružnog toka do Delfina – počela tek prije dvadesetak dana, uz napredovanje radova povjerenih kontroverznom “Erlangu” “puževim korakom” i bez izgleda da se stigne do cilja do 15. maja; zamjena cjevovoda Pod kuk - Plavda uopšte nije ni započeta.

Izborni program DPS-a iz 2016. nastavlja se poglavljem “Odvođenje otpadnih voda” u kome realizacija takođe nije puno odmakla: završetak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – PPOV je napravljeno, ali ne i završeno jer nije eliminisan problem neprijatnih mirisa, niti se zna gdje će se deponovati kanalizacini mulj i masnoća kao nuspordukti procesa prečišćavanja; izgradnja solarnih staklenika za isušivanje mulja – od toga je tivatska vlast u međuvremenu i zvanično odustala; izgradnja kanalizacije u Donjoj Lastvi, Gradiošnici, Lepetanima, Krtolima, višim zonama centra grada i području Krašića – nije realizovano ništa osim kopanja par stotina metara kanala za primarni kolektor u Donjoj Lastvi u koji nije položen ni metar cijevi, te nešto malo sekundarne mreže po Krašićima.

Posebno poražavajuće je dosadašnje ostvarenje poglavlja - Saobraćajna infrastruktura, gdje se DPS može pohvaliti da je samo riješio pravni status Autobuske stanice i Parking servisa i asfaltirao par manjih ulica.

Obećani su gradnja bulevara kroz Tivat, kružnih tokova kod stare Opštine i u Kukuljini, izgradnja novih garaža i parkirališta, izgradnja nove MR 1 saobraćajnice za Lušticu, kao i novih saobraćajnica u Mažini, Đuraševićima, Krašićima, kao i lungo mare šetališta na Belanima, u Krašićima i na potezu Opatovo - Lepetane. Od svega toga nema ama baš ništa, a za najveći dio tih obećanih investicija nije čak do kraja urađena ni projektna dokumentacija.

U poglavlju - Ostala infrastruktura, djelimično je realizovana samo obećana gradnja novih poteza javne rasvjete, ali ni u naznakama nema početka gradnje Vatrogasnog doma i Servisnog centra za Vodovod i Komunalno u Gradiošnici gdje tivatski opštinari ni nakon više od dvije godine nisu uspjeli da pomaknu ni dva stuba dalekovoda da bi mogli graditi te objekte.

Obećano uređenje obale u Donjoj Lastvi i dalje je samo sanak pusti žitelja tog nekada najljepšeg primorskog naselja u Tivtu.

“Kroz donesenu Strategiju sporta do 2020. godine stvorićemo uslove da Tivat bude grad uspješnih sportskih klubova i vrhunskih sportskih rezultata. Naši sportisti mogu bolje i zaslužuju još više”, obećao je DPS 2016. i održao obećanje jer je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović (DPS) ove godine izazavala pravu eksploziju nezadovoljstva načinom na koji je podijelila raspoloživih oko 350.000 eura iz opštinske kase za podršku sportu, nepogrešivo birajući i novcem građana darujući sporske klubove koje kontrolišu ili oni pripadaju “našima” - članovima i aktivistima DPS.

Rad Ognjanovićeve do te je mjere iznervirao javnost - da ju je čak SD kao koalicioni partner u lokalnom parlamentu počeo oslovljavati sa “bivša sekretarka”, zatražio njenu smjenu i najavio podizanje krivične prijave.

“Održavaće se i rekonstruisati postojeći sportski tereni i objekti”, obećao je DPS aprila 2016. i obmanuo građane, jer ni centa nije uložio u održavanje postojećih a još manje gradnju novih sportskih sadržaja u Tivtu čija sportska hala ne uspunjava uslove za međunarodne rukometne utakmice, iako Tivat ima prvaka države u rukometu, ni uslove za ABA ligu u košarci koju igra KK Teodo.

Gradski fudbalski stadion ne zadovoljava parametre, a Tivat je i jedini grad na svijetu koji ima vaterpolo reprezentativce više država, ali nema vaterpolo bazen.

Mrtvo slovo na papiru ostale su i mnoge stavke iz socijalnog i programa energetske efikasnosti: nije počela gradnja obećanog Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, nije formiran Dnevni centar za stare osobe, nema skloništa za žrtve porodičnog nasilja, ali je zato realizovano obećano kadrovsko jačanje Kancelarije za pitanje Roma i Egipćana, odnosno Kancelarije za mlade i Omladinskog kluba gdje su listom zaposleni prepoznatljivi aktivisti DPS-a.

Nisu stvoreni obećani “kvalitetni uslovi za stanovanje i život” za stanovnike neformalnog Romskog naselja “7. jul” koji i dalje žive u trošnim barakama, u blatu i nehigijeni iako su na puškomet od centra “crnogorskog Monte Karla”.

Nema obećane nove LED i solarne javne rasvjete, solarnih i pametnih klupa, niti solarnih kolektora na krovovima javnih objekata, a još manje obećanog javnog prevoza putnika unutar zaliva brodovima na elektro-solarni pogon.

“Izgradnju stanova na lokaciji Lukovića barake završićemo na zadovoljstvo onih koji to od nas očekuju”, obećao je tivatski DPS prije dvije godine i do danas nastavio da tim povodom “za nos povlači” porodice 72 bivša radnika

Arsenala koji već 12 godina ne mogu dočekati ni izlivanje temelja novih stambenih zgrada na Lukovića barakama.

“Predviđeno je otvaranje novih radnih mjeesta koja moraju biti u skladu sa preporukama Evropske komisije i Savjeta Evrope a koja bi na pravi način mogla uticati na kvalitet servisa građana”, poručio je tivatski DPS aprila 2016. i više nego višestruko nadmašio datu riječ – sa tadašnjih nepunih 80 radnika u Opštini Tivat stigli su na trenutnuih blizu 200, u Komunalnom su sistematizaciju podigli sa 100 na 166 zaposlenih, a formirano je ili će se formirati još par lokalnih preduzeća i ustanova sa još ukupno nekoliko desetina novozaposlenih.

“Ekonomski prosperitet zavisi od inovativnog i funkcionalnog raspolaganja resursima”, zapisao je DPS u izbornom programu 2016. godine, ali tada nije išao u “sitne detalje” što podrazumijeva pod “inovativnim i funkcionalnim raspolaganjem resursima”.

Stoga su Tivćani bili nemalo neprijatno iznenađeni kada je ta partija lani odlučila da svim silama zapne za ideju “valorizacije” jednog od preostalih uspješnih državnih preduzeća - aerodroma Tivat koga žele prodati ili dati u dugoročni zakup, ili što je voljom 17 odbornika DPS-a dato zeleno svjetlo da se Porto Montenegro bez ikakvog zakonskog osnova, časti sa čak 5,6 miliona eura novca koji pripada gradu i da se “strateškom investitoru izađe u susret”, kako je to rekla gradonačelnica Matijevićeva, prije nego što je zbog straha da će zato poći u Spuž, odbila da potpiše konačni takav ugovor sa Porto Montenegrom.

Matijevićeva je u međuvremenu na sjednici lokalnog parlamenta, ocijenila da je učinak lokalne vlasti kada je realizacija investicija u pitanju – “ravan nuli”.

Očito nije čitala Kusovčeva saopštenja o realizovanih 80 odsto predizbornog programa DPS-a iz 2016. Ili možda Matijevićeva ni sama ne vjeruje u realnost u kojoj živi i udarnički radi tivatski DPS…

Bonus video: