Jovićević: DPS primoran na kompromis oko sprskog jezika

Vlast, nakon referenduma, bila veoma rigidna u rješavanju identiteskih pitanja i nije pokazala državničku mudrost
0 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2011. 08:52h

Demokratska partija socijalista (DPS) prinuđena je na kompromis u rješavanju pitanja srpskog jezika i zbog toga preko svojih funkcionera u javnosti šalje pomirljive poruke, ocijenio je politički analitičar Svetozar Jovićević. Izjavu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da rješavanjem pitanja srpskog jezika treba tražiti dogovor o usvajanju izbornog zakona, Jovićević ocjenjuje kao popuštanje vlasti pred opozicijom i Evropskom unijom.

On je ocijenio da je vlast, nakon referenduma, bila veoma rigidna u rješavanju identiteskih pitanja i da nije pokazala državničku mudrost.

„Ta pitanja moraju biti riješena jer danas je povod izborni zakon, a sjutra će biti nešto drugo - možda važnije i teže. Neki će se kompromisi morati tražiti. Kada ih tražite u početku kroz razgovore sa neistomišljenicima i tragate za rješenjem - to je državnička mudrost.

Ako vi pod pritiskom ovih ili onih okolnosti pravite kompromis, onda je to politički poraz. Ja u tom svjetlu vidim da je Vujanović shvatio da se taj kompromis ipak mora tražiti“, kazao je Jovićević „Vijestima“.

Ta pitanja moraju biti riješena jer danas je povod izborni zakon, a sjutra će biti nešto drugo - možda važnije i teže

Vujanović je na svečanosti povodom dana opštine u Plužinama kazao da kroz rješavanje pitanja jezika treba tražiti potrebnu većinu za usvajanje izbornog zakona.

Opozicija je ranije uslovila usvajanje izbornog zakona pristankom vlasti da srpski bude ravnopravan sa crnogorskim jezikom u obrazovnom sistemu.

Oni su odbacili predlog Ministarstva prosvjete prema kom bi se od septembra u školama učilo na crnogorskom, dok bi se srpski izučavao fakultativno.

Iako Vlada i DPS nijesu pokazivali volju da izađu u susret opoziciji, Jovićević smatra da preko Vujanovićevih izjava DPS ispipava raspoloženje javnosti.

Iako Vlada i DPS nijesu pokazivali volju da izađu u susret opoziciji, Jovićević smatra da preko Vujanovićevih izjava DPS ispipava raspoloženje javnosti

„Nisam siguran da svi djelovi te partije shvataju da se mora doći do kompromisa, baš kao i manji koalicioni partner budući da je SDP tvrdo insistirala na nekim rješenjima koja će biti teško održiva, bez obzira na to koliko meni bila bliska.

Vujanović je više puta solirao ili se bar sticao takav utisak. Možda on to i sada čini, mada prije vjerujem da se u razgovorima u vrhu DPS-a ipak shvatilo da se neki kompromis mora tražiti“, smatra on.

Predugo zanemarivana identitetska pitanja

Jovićević je optužio vladajuću koaliciju da se predugo nije bavila rješavanjem identitetskih pitanja i prevazilaženja podjela, zbog čega se ona stalno vraćaju na političku scenu.

On je podsjetio da Crna Gora kao država u kojoj ne živi pretežno jedan narod, kao što je slučaj sa Slovenijom ili Hrvatskom, mora pokazivati razumijevanje za potrebe ostalih.

Jovićević smatra da vladajuća koalicija, u prethodnih šest godina, nije uspjela da stvori stabilnu državu u uslovima višestruke podijeljenosti.

„Prosto se užasavam septembra jer znam što će on donijeti. Kakve nas sve čekaju drame i dileme oko jezika i udžbenika. Dosta me jeza od toga hvata, utoliko prije što će tu uključiti i nedužnu djecu

„U tim uslovima stvarati stabilnu državu može se samo mudrošću, uvažavanjem različitih mišljenja, traženjem zrelih kompromisa koji osiguravaju taj državni trend, ali koji uvažavaju i realnu sliku u kojoj se država stvara. To je teško i to zahtijeva državničku mudrost“, rekao je on.

Jovićević smatra da se pitanje srpskog jezika mora riješiti što prije, upozoravajući da bi zadržavanje trenutnog stanja moglo izazvati probleme već u septembru. U tom slučaju, smatra on, djeca bi bila najveće žrtve političkog prepucavanja vlasti i opozicije.

„Prosto se užasavam septembra jer znam što će on donijeti. Kakve nas sve čekaju drame i dileme oko jezika i udžbenika. Dosta me jeza od toga hvata, utoliko prije što će tu uključiti i nedužnu djecu“, upozorio je Jovićević.

Bonus video: