SNS: Vjekovna prava SPC ne može ugroziti nijedna državna institucija

Kako je ocijenjeno u Deklaraciji, vlast priprema promovisanje srpskog kao maternjeg u okviru nastavnog programa za predmet crnogorski jezik i književnost
50 pregleda 0 komentar(a)
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 06.08.2011. 11:01h

Učesnici savjetovanja "Kolektivna prava srpskog naroda u Crnoj Gori u svijetlu rezultata popisa iz 2011. godine" usvojili su Deklaraciju kojom zahtijevaju školovanje na srpskom jeziku, ravnopravnu zastupljenost u državnoj administraciji i zaštitu Srpske pravoslavne crkve.

Deklaracija je usvojena na prijedlog Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), koji je bio i organizator skupa koji je tokom prethodna dva dana održan u Podgorici sa ciljem usaglašavanja oko najvažnijih pitanja za srpski narod u Crnoj Gori.

U Deklaraciji se navodi da je srpski jezik, kao intelektualna svojina srpskog naroda, nakon ozvaničenja rezultata popisa “pred završnom fazom planske diskriminacije u formalnom i suštinskom statusnom smislu”

Kako je danas saopšteno iz SNS-a, učesnici savjetovanja usvojili su taj dokument “zalažući se isključivo za ravnopravnost sa ostalim nacionalnim zajednicama i smatrajući da usaglašeni odnosi Srba i Crnogoraca predstavljaju ključ stabilnosti Crne Gore”.

U Deklaraciji se navodi da je srpski jezik, kao intelektualna svojina srpskog naroda, nakon ozvaničenja rezultata popisa “pred završnom fazom planske diskriminacije u formalnom i suštinskom statusnom smislu”.

Kako je ocijenjeno, vlast priprema promovisanje srpskog kao maternjeg u okviru nastavnog programa za predmet crnogorski jezik i književnost.

Prema Deklaraciji, obavljaju se “javne i tajne konsultacije” kako bi režim dobio podršku za projekat postepene eliminacije srpskog jezika iz obrazovnog sistema Crne Gore.

Predstavnici Srba zahtjevaju da se pripadnicima te nacionalne zajednice u Crnoj Gori omogući korišćenje svih do sada dostignutih prava, u skladu sa međunarodnim standardima i uvažavajući ustavom garantovanu mogućnost službene upotrebe srpskog jezika i nastavnih programa na srpskom jeziku.

“Prije svega školovanje na srpskom jeziku i važećim programima za sve nastavne predmete, koji se ne mogu mijenjati bez saglasnosti predstavnika i organizacija srpskog naroda“, kaže se u Deklaraciji.

U Deklaraciji se označava prioritetnim da se ravnomjernost nacionalne zastupljenosti u potpunosti realizuje u naredne četiri kalendarske godine“

Dodaje se da je adekvatno učešće u državnoj administraciji u skladu sa važećim ustavom važan problem Srba u Crnoj Gori.

Zbog toga predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori zahtjevaju da se ispune ustavne obaveze koje se odnose na srazmjernu nacionalnu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne uprave.

„Prioritet je da se ravnomjernost takve zastupljenosti u potpunosti realizuje u naredne četiri kalendarske godine“, precizira se u Deklaraciji.

Takođe se zahtjeva i puna zaštita imena, imovine i dostojanstva Srpske pravoslavne crkve jer, kako se ocjenjuje, njena vjekovna prava ne može ugroziti nijedna državna institucija u Crnoj Gori.

„Tražimo da se odnos između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve riješi u skladu sa kanonskim ustrojstvom pravoslavlja i ustavnim garancijama odvojenosti institucija države i vjerskih zajednica“, zaključuje se u Deklaraciji.

Bonus video: