Sporazum o unapređenju nastave njemačkog jezika

Plate: Mladi koji završe srednje školovanje u Crnoj Gori, a koji žele da se zaposle ili upišu fakultet u Njemačkoj, to mogu postići samo ukoliko su dobro naučili jezik
0 komentar(a)
Peter Plate, Foto: Boris Pejović
Peter Plate, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2011. 12:29h

U Podgorici je potpisan sporazum Njemačke i Crne Gore o angažovanju stručnog osoblja, koji predstavlja osnov za unapređivanje i usavršavanje nastave njemačkog jezika u crnogorskim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Sporazum su potpisali pomoćnik ministra prosvjete i sporta Vesna Vučurović i njemački ambasador u Crnoj Gori Peter Plate, koji je kazao da se na ovaj način obezbjeđuje boravak i rad njemačkog stručnog osoblja u crnogorskim školama.

On smatra da su njemački nastavnici dali veliki doprinos u podizanju kvaliteta nastava tog jezika u Beranama i Ulcinju.

“Učenici koji su učili školu kod njemačkih nastavnika su dobili potvrdu o znanju da zajedno i ravnopravno sa njemačkim studentima mogu upisati fakultete u Njemačkoj”, pojasnio je Plate.

Plate je podsjetio da je prethodnih godina postojao veliki broj ponuda i stipendija, ali najčešće nije bio dovoljan broj kandidata iz Crne Gore koji su mogli biti preporučeni zbog nedovoljnog znanja jezika

Prema njegovim riječima, mladi koji završe srednje školovanje u Crnoj Gori, a koji žele da se zaposle ili upišu fakultet u Njemačkoj, to mogu postići samo ukoliko su dobro naučili jezik.

“Nijedan njemački preduzetnik neće zaposliti crnogorskog mladog čovjeka zbog toga što će mu ovaj pokazati papir da je nešto završio, nego će poželjeti da razgovara na njemačkom jeziku i uvjeriti se da mu može povjeriti poslove”, precizirao je Plate.

On je podsjetio da je prethodnih godina postojao veliki broj ponuda i stipendija, ali najčešće nije bio dovoljan broj kandidata iz Crne Gore koji su mogli biti preporučeni zbog nedovoljnog znanja jezika.

Plate je kazao da je dobro što će u Ulcinju njemački biti uveden kao glavni strani jezik u osvnovnim školama, a zadovoljan je i što se taj jezik uvodi u sve više razreda u školama u Nikšiću i Budvi.

“Evropa, ujedinjujući se, njeguje različite jezike i zato nije dovoljno i potrebno znati samo engleski jezik, nego i druge, jer će oni isto tako biti korisni i upotrebljivi unutar ujedinjene Evrope”, ocijenio je on, navodeći da je potrebno učiti i italijanski, španski i njemački.

Plate ocjenjuje dobrim to što će u Ulcinju njemački biti uveden kao glavni strani jezik u osvnovnim školama i što se taj jezik uvodi u sve više razreda u nikšićkim i budvanskim školama

Vučurović je podsjetila na brojne projekte koje Crna Gora ostvaruje sa Njemačkom u obrazovanju, navodeći da je u toku realizacija projekta reforme stručnog obrazovanja kao doprinos promociji zapošljavanja.

Kroz Tempus program se, kako je dodala, ostvaruje saradnja sa relevantnim institucijama u Njemačkoj.

“Njemački servis za akademsku razmjenu svake godine nudi stipendije za posdtiplomske studije, za sve studijske programe, uključujući i akademije”, navela je Vučurović.

Ona je rekla da očekuje nastavak dobre saradnje, na dobrobit učenika i njihovog znanja, koji će “Crnu Goru uvesti u porodicu razvijenih zemalja”.

Bonus video: