Peti mandat: Nusret Kalač se primakao Đukanoviću

Nema ozbiljnijeg ekonomskog oporavka prije rješavanja problema Kosova i Srbije. I globalna kriza postaje sve složenija, rekao je Kalač
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 14:41h

Predsjednik Opštine Rožaje peti put je izabran na tu funkciju i opasno se primakao svom političkom uzoru čiju sliku drži u kancelariji - Milu Đukanoviću koji je bio premijer 6 puta.

Za Kalača koji je na vlasti već 18 godina, glasalo je 18 od 34 odbornika lokalne skupštine, dok je njegov protivkandidat Zejnel Klimenta (BS) dobio 16 glasova.

Kalač je proslavio uz viski, pivo, šampanjac i tortu sa čestitkom.

Sve se to dešava dok u fiokama tužilaštva čeka predmet u kome se Kalač tereti za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje opštinskih odluka, prekoračenje ovlašćenja i za nezakonito raspolaganje budžetom opštine.

Biće bolje u EU i NATO

Nusret Kalač je kazao da se kandidovao kako bi završio "određene započete poslove". On smatra da je situacija, posebno ekonomska, pa i politička veoma složena.

"Nema ozbiljnijeg ekonomskog oporavka prije rješavanja problema Kosova i Srbije. I globalna kriza postaje sve složenija", rekao je Kalač.

On se nada boljitku nakon ulaska u EU i pridruženja NATO alijansi.

Kalač je pozvao i opozicione odbornike da skupa pokušaju da riješe probleme sa novim idejama, preporukama i sugestijama.

On je rekao da poštuje mjesec ramazana, pa ne želi da ulazi u političke obračune kao što to čini opozicija. Kalaču ramazanski post nije smetao da proslavi uz čašicu alkohola, sa svojim partijskim drugovima i kolegama.

Istakao je da ne snosi nikakvu odgovornost za devastaciju rožajske ekonomije i privrede. Iz programa je, prema njegovim riječima, ostvareno između 70 i 80 procenata obećanog, a „to će biti i u narednom periodu“. Kalač je najavio da će do kraja godine biti usvojen prostorni plan na osnovu kojeg će biti opredijelje budući razvoj opštine.

Mustafa Demić (SDP) je konstatovao da se u prethodnom periodu i radilo, ali i da je često kršen zakon zbog čega bi neko trebalo da snosi odgovornost

Oni se nisu složili da je loša ekonomska situacija posledica i globalne krize jer se „druga mjesta uprkos njoj koliko toliko razvijaju“.

Uzurpacija institucija

Safet Redžović (SDP) je kazao da je situacija u gradu na Ibru daleko ispod nule, te da se prvo treba izvaditi iz raznih dubioza.

"Ne smijemo dozvoliti da predsjednik Opštine, kao do sada, uzurpira institucije sistema i preduzeća koja su pod opštinskom ingerencijom, te da se on pita za sve", rekao je Redžović.

Idriz Nurković smatra da će Rožaje u budućnosti, možda, ispraviti mnoge greške, ali ne i popraviti poremećene ljudske odnose.

"Imamo izraženu polarizaciju, ne u političkom i vjerskom smislu. Narod je podijeljen po tome ko je za Kalača, a ko protiv njega. Ljudski odnosi su poljuljani i to može imati trajne posledice", rekao je Nurković.

On smatra da dosadašnja Kalačeva vladavina ne nudi nadu, osim „blanko garancije“ da će se konačno realizovati predizborni programi i izvući iz krize.

"Do sada smo imali uzurpaciju institucija, pa i ovog doma. Ništa ozbiljnije se nije moglo uraditi bez Kalačevog aminovanja", rekao je Nurković.

Mustafa Demić (SDP) je konstatovao da se u prethodnom periodu i radilo, ali i da je često kršen zakon zbog čega bi neko trebalo da snosi odgovornost.

"Svakog dana u školi se onesvijesti po jedno dijete. Skoro sam pitao jednog od njih je li doručkovao. „Nisam ni večerao, profesore“, odgovorio mi je. To je prava slika Rožaja koja se mora mijenjati", rekao je Husein Kurtagić (BS).

Galerija

Bonus video: