Kako sudstvo osloboditi politike, ako su poslanici u savjetima

Radnu grupu su vodili Džavid Šabović (SDP) i Velizar Kaluđerović (SNP), što govori da ni u samoj vladajućoj koaliciji nemaju jasnu sliku
51 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2011. 08:29h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da je zahtjev političkih partija da njihovi predstavnici sjede u Sudskom i Tužilačkom savjetu suprotan „težnjama Vlade da depolitizuje pravosuđe“.

Prema amandmanima radne grupe skupštinskog Odbora za ustavna pitanja na Vladin predlog ustavnih promjena, ta dva savjeta trebalo bi da imaju predsjednika i devet članova, pri čemu bi pola saziva bilo iz redova sudija i tužilaca, dok ostali ne bi bili iz tih profesija.

To rješenje suprotno je predlogu Vlade da savjeti imaju predsjednika i po deset članova, pri čemu bi većinu činili sudije i tužioci. Uloga tih savjeta je da biraju sudije i tužioce.

Radnu grupu su vodili Džavid Šabović (SDP) i Velizar Kaluđerović (SNP), što govori da ni u samoj vladajućoj koaliciji nemaju jasnu sliku što zapravo žele.

Marković, međutim, upozorava da su „rješenja“ političara, koja su data kroz amandmane radne grupe, suprotna i preporukama Evropske i Venecijanske komisije.

“Ipak sam siguran da će se tokom javne rasprave u septembru doći do najkvalitetnijeg modela u korist nezaviznog pravosuđa”, naglasio je Marković u izjavi „Vijestima“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: