MANS: Skupština realizovala samo pola mjera koje je planirala

MANS je u izvještaju dao i preporuke Skupštini kako bi poboljšala rad u oblasti parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 19:45h

Skupština Crne Gore u prvih pola godine realizovala je samo pola mjera koje je planirala da sprovede kako bi ojačala svoju zakonodavnu i kontrolnu funkciju, pokazalo je istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

“Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine (koji je sama usvojila) sadrži četiri ključne oblasti u kojima je potrebno unaprijediti rad ove institucije: jačanje zakonodavne i nadzorne uloge, efikasnost rada, administrativni i materijalni kapaciteti i otvorenost i transparentnost. Ove četiri oblasti broje ukupno 31 mjeru”, piše u izvještaju MANS-a koji je urađen uz pomoć američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Dodaje se da je od ukupnog broja mjera, u izvještajnom periodu realizovano 15, djelimično je ostvareno 11, dok pet mjera nije sprovedeno: “Najviše realizovanih mjera tiče se internih akata Skupštine”.

U izvještaju MANS-a koji su radili zaposleni u toj NVO Vuk Maraš, Aleksandar Mašković i Pavle Čupić, konstatuje se da je Parlament usvojio Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Međutim, kritikuje se to što njime nije unaprijenena zaštita prava i sloboda građana od mogućih zloupotreba: "S obzirom da je nadležni skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, nakon donošenja Zakona zauzeo stav da neće razmatrati predstavke i pritužbe granana”.

Neophodna je, ističe se u izvještaju, dalja reforma u oblasti parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane

U dokumentu se ističe se da ključne mjere ostaju nerealizovane. Kao primjer u izvještaju se navodi Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji je jedan sedam uslova za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Skupština nije izradila analizu o potrebi razdvajanja nadležnosti radnih tijela, a nije usvojen ni godišnji plan za usklanivanje zakonodavstva, kao i nadzor nad sprovonenjem zakona”, piše u izvještaju.

Ukazuje se i na to da Parlament nije riješio ni veoma bitno pitanje prilaza zgradi za lica sa invaliditetom, niti je pripremila projekat kojim bi se definisao informacioni sistem pomoću kojeg će pratiti cio zakonodavni proces.

MANS je, govoreći o realizovanim mjerama, naveo donošenje kalendara aktivnosti Skupštine i radnih tijela, pravilnike, klasifikacione planove, Strategiju razvoja ljudskih resursa, godišnji izvještaj o radu za 2010.

Ukazuje se i na to da Parlament nije riješio ni veoma bitno pitanje prilaza zgradi za lica sa invaliditetom

“Potpisan je memorandum o razumijevanju sa nevladinim organizacijama, organizovan je okrugli sto o sprječavanju sukoba interesa, a poboljšana je transparentnost u radu Skupštine”, navodi se u dokumentu.

Podijeliti Odbor za bezbjednost i odbranu

MANS je u izvještaju dao i preporuke Skupštini kako bi poboljšala rad u oblasti parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane.

U dokumentu piše da postojeći Odbor za bezbjednost i odbranu treba razdvojiti na dva radna tijela - Odbor za odbranu i Odbor za bezbjedonosno - obavještajne poslove.

“Odbor za odbranu bavio bi se svim relevantnim pitanjima iz domena sektora odbrane, rada Ministarstva odbrane, nadzorom nad radom Vojske Crne Gore i pitanjima vezanim za NATO alijansu, dok bi se drugo radno tijelo bavilo zakonodavnim i nadzornim aspektima rada obavještajno – bezbjedonosnih insitucija”, predlaže MANS.

Smatraju da vođenje ovih tijela treba povjeriti opoziciji. “Potrebno je razmotriti mogućnost uključivanja nezavisnih eksperata u rad odbora, bilo kao stalnih članova ili kao povremenih učesnika u raspravama”, navodi se u dokumentu.

Fale im još 64 službenika

U izvještaju, MANS se poziva na navode Skupštine, i piše da je u ovoj instituciji zaposleno 90 osoba i 10 pripravnika.

U poređenju sa prethodnom godinom, broj zaposlenih uvećan za 16.

“Ipak, Skupštini su još potrebne 64 nove, stalno zaposlene osobe, kako bi se pokrila sva radna mjesta, u skladu sa Pravilnikom”, navodi se u dokumentu.

Skupština, podsjećaju u MANS-u, još nije riješila problem definisanja plana kratkoročnog i dugoročnog rješavanja prostornih kapaciteta.

Bonus video: