Opozicija: Nema izbornog zakona bez srpskog u školama

Najjača opoziciona partija i zvanično uslovila podršku izbornom zakonu, o kome će parlament raspravljati na današnjoj vanrednoj sjednici
0 komentar(a)
poslanici, Foto: Savo Prelević
poslanici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2011. 08:56h

Socijalistička narodna partija (SNP) tražila je da Skupština po hitnom postupku usvoji izmjene zakona o opštem obrazovanju prema kojem bi se srpski jezik u obrazovnom sistemu izjednačio sa crnogorskim, kao i da pravo na crnogorsko državljanstvo imaju građani koji su u Crnoj Gori imali prebivališe prije 3. juna 2006. godine.

Uz izmjene ta dva zakona, SNP zahtijeva da skupština razmatra njihov prijedlog izbornog zakona te stranke.

Tako je najjača opoziciona partija i zvanično uslovila podršku izbornom zakonu, o kome će parlament raspravljati na današnjoj vanrednoj sjednici.

Poslanici Nove srpske demokratije (Nova) i Pokreta za promjene (PzP) ranije su najavili da neće podržati izborni zakon, ukoliko u školama srpski ne bude izjednačen sa crnogorskim.

Usvajanje izbornog zakona jedan je od sedam uslova Evropske komisije (EK) za dobijanje datuma pregovora. Nakon šest odlaganja, rok za usvajanje izbrnog zakona ističe danas, a evropski zvaničnici ranije su upozoravali da Crna Gora neće dobiti datum pregovora ukoliko zakon ne bude usvijen.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: