Lukšić: I mjesto direktora Uprave policije ima rok trajanja

Premijer nije detaljnije odgovorio na pitanje zašto država ranije nije reagovala u slučajevima Kalić i Šarić
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 18:23h

Premijer Igor Lukšić kazao je da smatra da svaka pozicija, uključujući i mjesto direktora Uprave policije koju pokriva Veselin Veljović, ima “određen razuman rok trajanja”.

“Kao što ja nemam ambiciju da ostanem predsjednik Vlade decenijama jer smatram da postoji određen rok trajanja, tako i kad je svaka druga pozicija u pitanju, vjerujem da postoji određen razuman rok trajanja u kojem vi dajete kvalitetan doprinos na radu na bilo kom poslu.

Sistemski je za to (da predloži kandidata za direktora Uprave policije) odgovoran ministar unutrašnjih poslova. To je pitanje za premijera kada dobije predlog od ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Lukšić odgovarajući na pitanje o zahtjevu dijela civilnog sektora za smjenom Veljovića zbog brojnih nerasvijetljnih slučajeva.

“Tužilaštvo je reagovalo u prilično kratkom roku kada je pribavilo svu dokumentaciju"

Na redovnoj konferenciji za novinare u Vili Gorica, Lukšić je prethodno pohvalno govorio o radu Veljovića navodeći, između ostalog, da je direktor policije snažno posvećen da se svaki slučaj dovede do kraja.

Ozbiljne partije ne ucjenjuju: Lukšić sa novinarima

Premijer nije detaljnije odgovorio na pitanje zašto država ranije nije reagovala u slučajevima Kalić i Šarić kada su mediji i civilni sektor već godinama ukazivali na mogućnost pranja novca.

“Tužilaštvo je reagovalo u prilično kratkom roku kada je pribavilo svu dokumentaciju koja je neophodna da se pokrenu postupci”, rekao je Lukšić.

Neprihvatljivo uslovljavanje

On je izrazio uvjerenje da će izborni zakon biti usvojen jer su, kako je kazao, svi poslanici svjesni odgovornosti, s obzirom da je usvajanje ovog akta jedan od sedam uslova Evropske komisije da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU.

"To je neprihvatljivo uslovljavanje - dajte ovo za ono"

“Ukoliko je tačno da je opozicija pod snažnim uticajem Beograda (da ne glasa za izborni zakon), to bi bila potvrda njihove političke nezrelosti i neautonomsnosti. Ako je to tačno, onda je to nemoralno u odnosu na državu u kojoj žive i rade”, odgovorio je Lukšić na pitanje o spekulacijama da opozicija, u dogovoru sa srspkim vlastima, neće da podrži izborni zakon kako bi Crna Gora bila zaustavljena na putu evropskih integracija.

Lukšić je ocijenio da je neprihvatljiva ponuda dijela opozicije da glasa za izborni zakon u zamjenu da se u obrazovnom sistemu srski jezik izjednači sa crnogorskom.

“To je neprihvatljivo uslovljavanje - dajte ovo za ono. To ne priliči ozbiljnim političkim partijama i ljudima koji nose ozbiljnu političku odgovornost”, rekao je premijer.

Bonus video: