Najviše para od Vlade dobila Srpska pravoslavna crkva, najmanje katolička

Dinoša je najavio da bi u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava do kraja godine trebalo da bude formiran sektor za vjere.
122 pregleda 0 komentar(a)
Ferhat dinosa, Foto: Boris Pejović
Ferhat dinosa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2011. 14:59h

Vlada Crne Gore prošle godine je opredijelila 280 hiljada eura vjerskim zajednicama, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša. Najviše novca dobila je Srpska pravoslavna crkva, a najmanje Katolička.

Poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić pitao je Dinošu koliko je Vlada u prošloj godini opredijelila sredstava za djelovanje crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, u kojim iznosima pojedinačno i na osnovu kojih kriterijuma.

“Vjerskim zajednicama je raspodijeljeno 256.632 eura, od čega Mitropoliji crnogorsko primorskoj i eparhiji budimljansko-nikšićkoj 94.450 eura, zatim Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi 88.500 eura, Islamskoj vjerskoj zajednici 55.731, a Rimokatoličkoj 17.950 eura”, kazao je Dinoša i dodao da je crkva značajan faktor u svakoj državi.

Uviđajući značaj vjere u životu građana, dodao je on, Vlada se opredijelila da tom pitanju pokloni dužnu pažnju. Dinoša je najavio da bi u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava do kraja godine trebalo da bude formiran sektor za vjere.

Aleksić: Sredstva nisu dovoljna

Komentarišući dobijeni odgovor Aleksić je istakao da raspodjela nije vršena u skladu sa elementarnim logičkim kriterijumima. Opredijeljena sredstva, tvrdi on, nijesu dovoljna za crkve i vjerske zajednice.

“Razumio bih da ova država nema para, ali ovako, mislim da je to nekorektno i nije u skladu sa proklamovanim evropskim standardima i praksom”, rekao je Aleksić.

“Svi udžebenici za nastavni predmet crnogorski jezik I književnost za osnovne i srednje škole su završeni”

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Veselinka Peković pitala je ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovića u kojoj fazi je štamnpanje udžbenika na crnogorskom jeziku i da li postoji dovoljno nastavnog kadra koji će moći da predaje crnogorski jezik i književnost.

“Svi udžebenici za nastavni predmet crnogorski jezik I književnost za osnovne i srednje škole su završeni”, kazala je Mubera Kurpejović iz Ministarstva prosvjete.

Bez novih lektira i novog kadra

Ona je dodala da se nove školske lektire neće štampati, već će se koristiti sadašnja izdanja.

“ Nastavni predmet crnogorski jezik izvodiće postojeći nastavni kadar. Zamjena službenog jezika u našem slučaju ne podrazumijeva promjenu nastavnog kadra, kao što se to nije podrazumijevalo ni kada je srpsko-hrvatski zamijenjen srpskim jezikom. Za početak školske godine imamo obezbijeđen kvalitetan i kompetentan kadar”, tvrdi Kurpejović.

Peković je istakla da je srpski ubjedljivo većinski uprkos pritiscima i dodala da se njena partija zalaže da srpski bude službeni

Ona je kazala da su Ministarstvo i Zavod za školstvo organizovali seminare za edukaciju nastavnog kadra iz oblasti crnogorskog jezika i književnosti koje je pohadjalo 2.623 nastavnika.

Peković je istakla da je srpski ubjedljivo većinski uprkos pritiscima i dodala da se njena partija zalaže da srpski bude službeni.

“To smo predložili u izmjenama i dopunama Ustava. Bez takvog ustavnog rješenja nema pomirenja među nama. Pozivamo vas da hitno pristupite izmjenama Zakona o opštem obrazovanju. Prihvatite sugestije koje su vam predložili potpredsjednici SNP-a Neven Gošović i Vasilije Lalošević”, kazala je Peković.

Bonus video: