AEM: Elektronski mediji da poštuju predizbornu tišinu

U periodu predizborne tišine, kako su ukazali, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja kandidata za predsjednika, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata
57 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora, izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Crna Gora, izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2018. 09:41h

Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na sve elektronske medije i publikacije da poštuju predizbornu tišinu kako bi doprinijeli atmosferi tolerancije i uspješnom sprovođenju izbornog procesa u Crnoj Gori.

Iz AEM-a su podsjetili da u ponoć nastupa izborna tišina uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani u nedjelju.

U periodu predizborne tišine, kako su ukazali, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja kandidata za predsjednika, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata.

Navodi se i da nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja i drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

"Imajući u vidu dostupnost TV programa iz regiona posredstvom različitih kablovskih platformi, AEM će pratiti da li se u sadržajima tih emitera krši predizborna tišina", navode u saopštenju.

AEM je skrenuo pažnju kablovskim operatorima da vode računa o poštovanju navedenih odredbi posredstvom medija koji nijesu iz Crne Gore.

"Svako kršenje istih rezultiraće odlukom da se bez odlaganja otklone nepravilnosti i onemogući dalje emitovanje eventualno spornih kanala", poručili su iz Agencije.

Iz AEM-a su podsjetili da 24 sata vrše monitoring rada svih medija i kablovskih operatora iz Crne Gore i istaklii da će svako kršenje zakona biti sankcionisano u okviru ustanovljenih ovlašćenja regulatora.

Bonus video: