FORCA: Zapošljavajte i Albance u državnoj administraciji

U Forci tvrde da se na osnovu analize vidi da su gotovo sve institucije zaposjeli Crnogorci dok su manjine predstavljene simbolično.
0 komentar(a)
Forca, Foto: Arhiva Vijesti
Forca, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.07.2011. 17:07h

Forca je ocijenila da nedavno objavljeni rezultati nacionalne strukture zaposlenih u državnoj administraciji pokazuju da Crna Gora nema ništa zajedničko sa konceptom građanske države.

“Radi se o ekskluzivno nacionalnom konceptu koji prilikom zapošljavanja preferira uglavnom pripadnike partija na vlasti. To znači i da su političke reference iznad profesionalnih”, ističe se u saopštenju Force.

Anketa ministarstva za ljudska prava pokazala je da među zaposlenim u administraciji i javnoj upravi na državnom nivou pokazala da se skoro 80 odsto izjasnilo kao Crnogorci. Prema istom ispitivanju, Srba je oko 8,6 odsto, Bošnjaka 4,14, Albanaca 2.8, Muslimana 2.39, Hrvata 0.89 i jedan Rom.

U Forci tvrde da se na osnovu analize vidi da su gotovo sve institucije zaposjeli Crnogorci dok su manjine predstavljene simbolično.

“Rezultati svakako zaslužuju detaljnu analizu zbog ogromnog procenta onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a simboličnog broja zaposlenih Srba iako prema popisu čine skoro trećinu od ukupnog stanovništva. Podatke o zaposelnim Albancima uzimamo sa rezervom ako se zna da je anketom obuhvaćen Ulcinj gdje pripadnici tog naroda čine većinu te da su izostali izvještaji iz nekoliko državnih institucija i opština”, tvrde u Forci.

Forca je stoga predložila Vladi da izradi poseban program zapošljavanja pripadnika manjinskih naroda u adminstraciji na državnom i lokalnom nivou.

Bonus video: