CDT: Nova većina u podgoričkom parlamentu je nelegitimna

Teško je zamisliti da je neki glasač koalicije Bolja Podgorica mogao i da pomisli da glasa za novi mandat Miomira Mugoše
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 11:52h

Nova većina u podgoričkom parlamentu ne može se smatrati legitimnom u političkom smislu, ocijenila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević.

Ona je rekla da je teško zamisliti da je neki glasač koalicije Bolja Podgorica mogao i da pomisli da glasa za novi mandat Miomira Mugoše, budući da je predizborna kampanja te koalicije u velikoj mjeri bila usmjerena protiv njega kao personifikacije vlasti koju su htjeli da zamijene.

"Koalicija Bolja Podgorica je bila prilično raznorodna, bez neke jedinstvene strategije ili jasnog političkog programa. Jedino što je bilo jasno u njihovoj kampanji je to da su oni protiv vladajuće partije i protiv Mugoše personalno“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, opozicija je igrala na kartu Mugoše kao “ozloglašenog strip-negativca”, čije ime je dovoljno pomenuti i da se pred građanima stvori slika beskrajnih političkih nedjela.

Kovačević je navela da dobar dio njihovih birača nije glasao ni za Narodnu (NS) ili Demokratsku srpsku stranku (DSS), Pokret za promjene i Socijalističku narodnu partiju, već protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovog gradonačelnika.

“Međutim, recentna dešavanja pokazuju da je realnost svakodnevnog političkog života mnogo kompleksnija i drukčija od crno-bijele strip-stvarnosti izbornih kampanja”, smatra ona.

Kovačević je, ipak, kazala da nije iznenađena ponovnim izborom Mugoše, jer je od početka bilo jasno da on ima rezervnu varijantu u opoziciji.

„Ono što jeste iznenađujuće je izostanak bilo kakve argumentovane rasprave o izboru čovjeka koji će upravljati Podgoricom“, ocijenila je ona.

Kovačević je podsjetila da su odluku odbornika NS-a i DSS-a podržale i njihove partije.

Te bi partije, kako je rekla, u sistemu u kojem postoji odgovornost pred građanima, morale objasniti zbog čega su omogućile Mugoši novi mandat i kako je i zbog čega to u interesu građana Podgorice.

„Ono što su NS i DSS isticale kao argument svodi se na želju za nanošenjem štete Socijaldemokratskoj partiji (SDP), što je zaista politički infantilno i krajnje neodgovorno prema biračima“, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, u crnogorskom društvu neinformisanih birača koji ne koriste svoja prava i nikoga ne kažnjavaju na izborima, takvi argumenti mogu da prođu, ali bi se u nekom razvijenijem društvu morali otkriti stvarni razlozi za ovakve odluke.

Kovačević je dodala da, formalno gledano, DPS ne mora da uradi ništa, pa čak ni da stvori novu koaliciju.

„DPS može vladati u Podgorici kao manjinska vlada, ako uspije da obezbijedi od dijela opozicije takozvanu tehničku podršku, odnosno podršku za najvažnije odluke koje omogućavaju funkcionisanje lokalne uprave“, precizirala je ona.

Ipak, kako je navela, manjinske vlade su po svojoj prirodi privremenog karaktera, nemaju puni kapacitet odlučivanja i pribjegava im se samo kada nema opcije da se formira većinska ili koaliciona vlada.

„U takvoj situaciji bi bilo najkorektnije raspisati prijevremene izbore, obratiti se građanima i vidjeti ko ima koliku podršku i za kakve programe i odluke. U suprotnom, epizode ove ‘podgoričke sapunice’ provlačiće se po medijima kod donošenja svake važne odluke na lokalnom nivou“, smatra Kovačević.

Predsjednica CDT-a je dodala i da je samostalan nastup na izborima najprecizniji način da se izmjeri stvarna snaga neke partije. „I zaista, neke političke partije nijesu odavno na taj način odmjeravale političku snagu“.

Prema njenim riječima, iako građani ne znaju koliku podršku uživa neka partija, ta partija i njeni koalicioni partneri to vrlo dobro znaju.

Kovačević je pojasnila da postoje istraživanja javnog mnjenja, partije rade spostvene sondaže čiji se rezultati ne objavljuju, analiziraju se rezultati izbora, upoređuju baze podataka sa sigurnim glasačima.

„Tako rade ozbiljne koalicije, i na osnovu toga se sklapaju koalicioni sporazumi i određuje učešće u vlasti. Naivno je vjerovati da neko u okviru koalicije tek tako poklanja mandat koalicionom partneru koja nije u stanju da ga osvoji – iza mandata stoje glasovi, u kombinaciji sa drugim političkim razlozima“, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: