Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele dolazi u Podgoricu

To je prva posjeta njemačkog ministra inostranih poslova Crnoj Gori tokom koje će se sastati sa premijerom Igorom Lukšićem
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.07.2011. 07:52h

Šef njemačke diplomatije Gido Vestervele boraviće 9. i 10. avgusta u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

To je prva posjeta njemačkog ministra inostranih poslova Crnoj Gori tokom koje će se sastati sa premijerom Igorom Lukšićem, crnogorskim kolegom Milanom Roćenom, predstavnicima civilnog sektora i moguće šefom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Posjeta predstavlja zapravo nastavak razgovora koje su Vestervele i Lukšić počeli prilikom posjete crnogorskog premijera Berlinu, prije oko tri sedmice. Vestervele će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima Crne Gore i Njemačke i evropskim integracijama.

Vestervele je nakon susreta sa Lukšićem u Berlinu rekao da Njemačka želi da intenzivira ekonomske odnose sa Crnom Gorom, a ne samo političku saradnju.

On tada nije želio da komentariše da li će Crna Gora dobiti datum pregovora sa EU do kraja ove godine, ali je ocijenio da je Crna Gora naporno radila posljednjih godina i da je na odličnom putu.

Istakao je da Crna Gora može da računa na pomoć i podršku Njemačke na putu ka EU i NATO.

Njemačka i Crna Gora su intenzivirale političke odnose na najvišem nakon što je Lukšić došao na čelo crnogorske Vlade. Lukšića je krajem marta primila savezna kancelarka Angela Merkel, čime je postao prvi crnogorski premijer kome je Berlin otvorio vrata, nakon što to njegovom prethodniku Milu Đukanoviću nije pošlo za rukom.

Bonus video: