OEBS očekuje brze i uspješne istrage svih prijetnji novinarima

Crna Gora je nedavno napravila veoma pozitivan korak naprijed po pitanju slobode medija, pridružujući se malom broju zemalja u Evropi koje su dekriminalizovale klevetu i uvredu
0 komentar(a)
Audronius Ažubalis, Foto: Savo Prelević
Audronius Ažubalis, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2011. 08:19h

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) očekuje brze i uspješne istrage svih prijetnji novinarima, kazao je predsjedavajući te međunarodne organizacije Audronius Ažubalis.

On je u razgovoru za “Vijesti” ocijenio da je sloboda medija stub svakog demokratskog društva, a da je u Crnoj Gori zakonski okvir u toj oblasti u skladu sa međunarodnim standardima.

"Crna Gora je nedavno napravila veoma pozitivan korak naprijed po pitanju slobode medija, pridružujući se malom broju zemalja u Evropi koje su dekriminalizovale klevetu i uvredu", kazao je Ažubalis koji je i litvanski ministar spoljnih poslova.

To je, tvrdi on, značajno poboljšanje u stvaranju boljeg ambijenta u kojem mediji mogu funkcionisati.

“Ono što očekujemo od nadležnih organa jesu brze i uspješne istrage svih prijetnji novinarima. Postavljanje takvih slučajeva među prioritete poslaće jasnu poruku da takva krivična djela neće proći nekažnjeno i da će svi koji su odgovorni biti privedeni pravdi”, naveo je predsjednik OEBS-a u odgovorima koje je “Vijestima” dostavio putem mejla.

Komentarišući spremnost i uspješnost Crne Gore u borbi protiv krijumčarenja ljudi i droge, Ažubalis je kazao da je od presudne važnosti poboljšanje koordinacije aktivnosti i razmjene podataka institucija nadležnih za sprovođenje zakona kroz Europol, Interpol i Inicijativu za saradnju Jugoistočne Evrope.

“Što se tiče pravnog okvira za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, možemo reći da Crna Gora, u većoj ili manjoj mjeri, već ima uspostavljen relevantan pravni okvir“, rekao je Ažubalis.

Što se tiče pravnog okvira za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, možemo reći da Crna Gora, u većoj ili manjoj mjeri, već ima uspostavljen relevantan pravni okvir

Misija OEBS-a u Crnoj Gori je, podsjetio je on, pružanjem stručne i tehničke pomoći pomogla u procesu formulisanja i usvajanja novog Zakonika o krivičnom postupku i izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

Govoreći o stanju demokratije i ljudskih prava u Crnoj Gori, on je kazao da je jasno da je zemlja napravila značajan napredak u usvajanju odgovarajuće legislative.

Nije želio da komentariše da li država mora da ima energetski sektor u svojim rukama da joj suverenost ne bi bila ugrožena

Istakao je da je iz perspektive OEBS-a, veoma važno da Crna Gora zadrži fokus na sprovođenju svojih obaveza koje proističu iz članstva u našoj organizaciji, koji su kompatibilni sa evropskom agendom zemlje.

Nije želio da komentariše da li država mora da ima energetski sektor u svojim rukama da joj suverenost ne bi bila ugrožena. Kazao je da OEBS ima mandat da promoviše dijalog o energetskoj sigurnosti: „OEBS-ov koncept energetske sigurnosti ide izvan same sigurnosti isporuke energije i obuhvata i sigurnost potražnje i sigurnost tranzita, kao i energetsku efikasnost“.

Ova pitanja su, kako je rekao, važna za sve zemlje članice OEBS-a.

Za osjetljiva pitanja treba vremena

Na pitanja kako komentariše to što izborni zakon još nije usvojen i šta govori o jednoj državi to što gotovo četiri godine nije u stanju da tako bitan zakon usaglasi sa Ustavom, Ažubalis je kazao da se nada da će Crna Gora ispoštovati novi rok – 31. jul. „Ne mislim da to govori nešto o Crnoj Gori. Postoje osjetljiva pitanja koja treba riješiti i do sada je bilo mnogo političke diskusije. Potrebno je naći rješenje“, smatra predsjednik OEBS-a.

Bonus video: