Sa zelenim dvorcem na Cetinju Petrovići počinju da žive svoju bajku

„Ovaj dvorac je meni emotivno najbliži. To je kuća mog djeda, a moj otac je rođen tu“, ispričao je princ
282 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 09:16h

Iako su prinčevi i princeze bili njihovi preci, potomci posljednjeg crnogorskog suverena, kralja Nikole Petrovića Njegoša, princ Nikola i njegova djeca Boris i Altinaj, nijesu mislili da će voditi takav život, ali ipak, na Cetinju će imati zeleni dvorac.

Više od devet decenija nakon što je kralj Nikola protjeran iz Crne Gore, porodica Petrović je rehabilitovana. Prema novom Zakonu o dinastiji Petrović Njegoš, nasljednici će dobiti 4,3 miliona eura za rad njihove Fondacije, stan u Podgorici, kuću i zemljište kralja Nikole na Njegušima, a na Cetinju, u Bajicama, izgradiće kuću od 300 kvadrata na zemljištu od pet hiljada kvadrata.

„Što se tiče rezidencije, ja sam želio da ona bude na Cetinju, ali ne baš u centru grada. Gradiće se mali dvor, a s obzirom na to da sam ja arhitekta, projektovaću ga sam“, kazao je princ Nikola u razgovoru za „Vijesti“.

Pošto je Crna Gora ekološka država, dodao je on, dvor mora da bude zeleni. To znači da će biti izgrađen u skladu sa savremenim ekološkim standardima, a princ se nada da će biti uzor koji će drugi slijediti.

Pošto je dinastija rehabilitovana, dodao je princ Nikola, oni moraju biti vidljivi. To će, osim svojim radom i projektima, postići i time što će poslove obavljati na prvom spratu Dvorca Kruševac. Zdanje će ostati u vlasništvu Ministarstva kulture, a princ će u blizini imati i stan, „da bi poslije posla mogao pješke da dođe kući, da ne troši novac na prevoz i hotele“.

„Ovaj dvorac je meni emotivno najbliži. To je kuća mog djeda, a moj otac je rođen tu“, ispričao je princ.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: