Medojević: Vlast nije iskreno za evropske standarde

"Evropski standardi su veoma jasni – ne možete primati dvije plate iz državnog budžeta", rekao je Medojević
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 11:39h

Političke igre vlasti u vezi Zakona o sprječavanju konflikta interesa na najbolji način pokazuju da vladajuća koalicija nije iskreno za evropske standarde, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

On je kazao da taj zakon mora da sadrži evropske standarde i dobro je što Brisel insistira na tome.

"A evropski standardi su veoma jasni – ne možete primati dvije plate iz državnog budžeta", rekao je Medojević.

On je pozdravio insistiranje Brisela da zakon sadrži evropske standarde, a to je da državni funkcioneri ne mogu članovi upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova.

"Svako onaj ko misli dobro Crnoj Gori treba da pozdravi ponašanje Evropske komisije (EK), jer se na taj način nadoknađuje nedostatak političke volje vlasti za ispunjavanje evropskih standarda", kazao je lider PZP-a.

Prema njegovim riječima, Zakon o sprječavanju konflikta interesa spada u one zakonske projekte koje vladajuća mora da usvoji, a suprotni su njihovim političkim projekcijama i interesima.

DPS godinama funkcioniše kao interesna struktura

Medojević je naveo da Demokratska partija socijalista (DPS) već godinama funkcioniše kao interesna struktura u kojoj svaki funkcioner ima određene benefite koje ostvaruju na razne načine.

"Ono što ohrabruje jeste da se Zakon o sprječavaju konflikta interesa nalazi u fokusu Evropske unije"

Medojević je podsjetio da je kao predsjednik Centra za tranziciju 2001. godine uradio Zakon o sprječavaju konflikta interesa, koji je od međunarodnih eksperata ocijenjen kao veoma dobar, ali u tom trenutku nije postojala ni minimalna politička volja vladajućih struktura da se implementira.

"Deset godina kasnije vidimo da, kada su u pitanju demokratske reforme koje imaju za cilj ograničavanje moći i transparentnu vlast, i dalje ne postoji politička volja za usvajanje takvih standarda", naveo je predsjednik PZP-a.

On očekuje da će DPS na sve načine pokušati da opstuira zakon – odlaganjem njegovog usvajanja, podnošenjem amandmana koji će ga relatizovati i slučno.

"Ono što ohrabruje jeste da se Zakon o sprječavaju konflikta interesa nalazi u fokusu Evropske unije. Nadamo se da će biti dominantan pritisak Brisela da se usvoji zakon koji će sadržati evropske standarde, ali ostavljamo i mogućnost da vladajuća struktura to opstruira", kazao je Medojević.

Parlament odložio raspravu o Predlogu zakon o sprječavanju sukoba interesa

EK je u komentarima na Predlog zakona ocijenila da on neće biti djelotvoran ako ne bude sadržao odredbu o odgovarajućoj kazni za “neosnovano bogaćanje” javnih funkcionera, a “poželjno” bi bilo da to bude konfiskacija imovine.

Vladi se zamjera i to što je zadržala rješenje iz važećeg zakona prema kome Skupština bira članove Komisije za sprečavanje konflikta interesa

U komentarima koji su Vladi dostavljeni 14. jula, a u koje su Vijesti imale uvid, Brisel je konstatovao i da je velika smetnja što zakon ne predviđa poništavanje akata koji su sklopljeni za vrijeme dok je postojao konflikt kinteresa.

Vladi se zamjera i to što je zadržala rješenje iz važećeg zakona prema kome Skupština bira članove Komisije za sprečavanje konflikta interesa. Brisel preporučuje da se članovi te komisije biraju preko javnog konkursa i objektivnih kriterijuma.

Skupština može imenovati članove komisije, ali je ništa na sprječava da to uradi na osnovu javnog konkursa, navodi EK.

Ocjenjuje se da visina novčanih kazni “dovoljno ne odvraća funkcionere od eventualnog ulaska u konflikt.

Bonus video: