Princ Nikola Petrović: Sa nestrpljenjem očekujem povratak na Cetinje

Premijer Igor Lukšić je istakao da mu je čast što su upravo na njegov poziv potomci dinastije danas u Crnoj Gori
304 pregleda 0 komentar(a)
Dolazak princa Nikole Petrovića, Foto: Vesko Belojević
Dolazak princa Nikole Petrovića, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.07.2011. 17:08h

Princ Nikola Petrović je kazao da će njegova porodica pružiti punu podršku daljim procesima evropskih integracija Crne Gore, ali i učestvovati u rješavanju svih drugih, prije svega, identitetskih pitanja od značaja za njen dalji prosperitet.

On je danas sa porodicom došao u Crnu Goru na poziv premijera Igora Lukšića.

„Srećan sam što smo ponovo ovdje i imam priliku da Vam u moje ime i ime moje porodice zahvalim na Vašem doprinosu da se status porodice Petrović riješi. Radostan što sam ponovo u Crnoj Gori i sa nestrpljenjem očekujem moj povratak u Cetinje“, kazao je princ na sastanku sa Lukšićem, a navodi se u saopštenju Vlade.

Princ Nikola je istakao da je donošenje zakona ne samo pitanje prošlosti, već i budućnosti

Premijer je istakao da mu je čast što su upravo na njegov poziv potomci dinastije danas u Crnoj Gori i što je sa saradnicima, ali i predstavnicima Skupštine, imao priliku da učestvuje u donošenju zakona kojim je potpuno i na adekvatan način riješen status potomaka Dinastije Petrović Njegoš.

„Vjerujem da je donošenjem zakona ne samo ispravljena velika istorijska nepravda, već stvoreni uslovi za moralnu i istorijsku rehabilitaciju vaše porodice. Ovo je važan događaj za Crnu Goru u kontekstu njenih napora da izgradimo modernu i evropsku državu bez neriješenih pitanja“, rekao je Lukšić.

Princ Nikola je istakao da je donošenje zakona ne samo pitanje prošlosti, već i budućnosti, čime su stvoreni uslovi da njegova porodica učestvuje u daljim evropskim procesima Crne Gore.

Rješavanjem jednog identitetskog pitanja, ocijenio je Lukšić, stvoreni uslovi da se riješe i preostala od značaja za Crnu Goru. „Na taj način ne ispunjavamo samo obavezu prema vašim precima, koji su svoje biće ugradili u Crnu Goru, već i stvaramo uslove za život bez otvorenih pitanja za buduće generacije“, saopštio je Lukšić.

Bonus video: