NOVA: Uslov svim promjenama je ravnopravnost srpskog jezika

Bez toga, upozorovaju iz Nove, nema stabilizacije političkih prilika već će, se sa početkom naredne školske godine, one značajno usložiti i radikalizovati
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 15:46h

Nova srpska demokratija (Nova) kazala je da, ako srpski ne bude ravnopravan sa crnogorskim jezikom u obrazovanju, neće podržati ni jedan projekat vlasti. Na tome će insistirati čak i po cijenu da “ukupan proces pregovaranja sa Evropskom unijom (EU) uđe u zonu kašnjenja”.

“Suočena sa činjenicom da, s jedne strane, ističe rok za usvajanje izbornog zakona, da se, s druge, primiče početak nove školske godine, a da od vladajućih struktura još nema konkretnih rješenja najvažnijeg političkog problema koji opterećuje ukupne odnose u Crnoj Gori – problema upotrebe srpskog jezika u nastavnom procesu, Nova podsjeća da je to uslov svih uslova za mogući konsenzus i podršku ne samo usvajanju izbornog zakona već i predstojećim ustavnim promjenama”, navodi se u saopštenju Predsjedništva stranke.

Kako se dodaje u saopštenju, pozdraviće svaki dogovor koji će obezbijediti ravnopravost dva jezika

Pošto skoro mjesec dana nema povratne informacije iz Vlade, Predsjedništvo Nove je zaključilo da su pregovori koje je ona inicirala prekinuti: “U međuvremenu, javnost je informisana da je na istu temu Vlada započela pregovore sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP)”.

Kako se dodaje u saopštenju, pozdraviće svaki dogovor koji će obezbijediti ravnopravost dva jezika.

Bez toga, upozorovaju iz Nove, nema stabilizacije političkih prilika već će, se sa početkom naredne školske godine, one značajno usložiti i radikalizovati.

Bonus video: