Roćen optužio opoziciju da zbog partijskih interesa zloupotrebljava zahtjeve EK

“Možemo da budemo optimisti koliko hoćemo, ali nije realno očekivati zeleno svijetlo EK bez usvajanja izbornog zakona"
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 14:17h

Ukoliko Skupština Crne Gore ne usvoji izborni zakon prije ljetnje pauze, dobijanje datuma pristupnih pregovora biće ozbiljno ugroženo, ocjenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integrcija (MVPEI) Milan Roćen.

On je upozorio da Evropska komisija (EK) odavno očekuje da parlament usvoji zakon, optužujući opoziciju da opstruira pregovore zbog sitnih partijskih interesa.

“Možemo da budemo optimisti koliko hoćemo, ali nije realno očekivati zeleno svijetlo EK bez usvajanja izbornog zakona. Za dijalog je potrebno dogovoranje a ne uslovljavanje, a vi nas zbog sitnih partijskih interesa uslovljavate”, poručio je Roćen opozicionarima.

Madić: Parlament daleko od usvajanja izbornog zakona

Nacionalni savjet za evropske integracija (NSEI) i Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije razmatrao je, na zajedničkoj sjednici, četvrti vladin Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje uslova EK.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je parlament daleko od usvajanja izbornog zakona, upozoravajući da vlast ignoriše zahtjeve opozicije. Na Roćenovu primjedbu da insistiranjem na uvođenju srpskog jezika kao službenog opozicija zloupotrebljava zahtjeve EK, Mandić je kazao da je uslovljavanje regularan vid političke borbe svugdje u svijetu.

“Kada Bijeloj kući treba podrška senata za neki zakon, ona senatorima popušta u nekim njihovim zahtjevima. Ne vidim zašto bi kod nas bilo drugačije”, prokomentarisao je Manidć, na šta je Obrad Mišo Stanišić (DPS) pitao opoziciju zbog čega sada uslovljava izborni zakon priznavanjem srpskog jezika, kada to nije radila u prethodne dvije godine.

"Zakon otvara prostor za jeftine mandate"

Dok je većina poslanika komentarisala da se izbornim zakonom mora rješiti pitanje afirmativne akcije i biračkog prava građana koji nijesu regulisali državljanstvo, Predrag Bulatović (SNP) upozorio je da to nijesu najbitnije stavke zakona, upozoravajući da prijdlog vlsti daje prostora za zloupotrebe.

“Ne možemo prihvatiti zakon koji otvara prostor za prevelik broj jeftinih mandata, i tako omoguće postizborne zloupotrebe i poništi većinska volja birača”, upozorio je Bulatović, aludirajući na ponuđeni model prema kojem nema ograničenja za korišćenje prava na afirmativnu akciju.

Medojević: Vlada će morati da ponudi konkretne pomake

Priznajući da je parlament kriv što izbornog zakona nema, predsjednik NSEI Nebojša Medojević kazao je da će uz izborni zakon, Vlada morati da ponudi EK i konkretne pomake u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je primjetio da je Vlada Igor Lukšića za sada uspjela da se zaštiti od uticaja antievropskog lobija u vlasti. Ukoliko Crna Gora želi datum pregovora, smatra on, u narednim mjesecima moraće da je potresu nova hapšenja.

“Za hapšenja nema rokova, i mogli bi ste napraviti nove akcije u avgustu i septembru, ukoliko želimo datum pregovora. Smjenom čelnika Uprave policije, ANB i državnog tužilaštva pokazali bi EK da smo svjesni da ima propusta i da želimo da ih rješimo”, kazao je Medojević, dok je njegov partijski kolega Branko Radulović upozorio da je uticaj bivšeg premijera Mila Đukanovića još uvjek veoma jak. On smatra da se, ukoliko želi da ispuni uslove EK, Vlada mora ograditi od pritisaka Đukanovića i njegovog okruženja.

“Najbolje da premijera i sve ministre smjestimo u jednu sobu i da ih ne puštamo dok se ne dogovore i ne vidimo bijeli dim”, rekao je Radulović

“Najbolje da premijera i sve ministre smjestimo u jednu sobu i da ih ne puštamo dok se ne dogovore i ne vidimo bijeli dim”, rekao je Radulović.

Na Radulovićevu primjedbu da, pričom o unutrašnjim problemima u EU, Đukanović traži alibi za negativno mišljenje EK o napretku Crne Gore, Roćen je kazao da bivši premijer nije doveo u pitanje evropski put Crne Gore. Kada mu je Radulović dobacio da slabo brani partijskog šefa, Roćen je odgovorio da za to nema potrebe: “Dokazao je on da se umije sam braniti i da mu ne treba ničija odbrana”.

Poslanik SNP-a Vasilije Lalošević pozvao je Vladu da stvori najširi kompromis prilikom formiranja pregovaračkog tima, navodeći da na njegovom čelu ne smije biti politički kompromitovana ličnost.

Galerija

Bonus video: