Ruski mitropolit poručio: Podrška SPC najbolji put ka prevazilaženju podjela

Sekretar Mitropolije crnogorski-primorske tvrdi da su crnogorski zvaničnici prepoznali ko je nosilac “istinite pravoslavne crkve”
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 08:57h

Najbolji način da se prevaziđu podjele u Crnoj Gori jeste da država podrži Srpsku pravoslavnu crkvu, oličenu u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i trijema eparhijama, kao jedinu kanonsku crkvu, ocijenio je juče ruski mitropolit Ilarion na sastancima sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Kako je “Vijestima” kazao sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej Obren Jovanović, mitropolit Ilarion, predsjednik Odjeljenja spoljnih crkvenih veza Ruske patrijaršije je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i ona predstavlja podršku patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila Mitropoliji kao “jedinoj kanonskoj crkvi u Crnoj Gori, u okviru Srpske pravoslavne crkve, kao jedne od njenih eparhija”. Jovanović tvrdi da nije bilo riječi o eventualnoj autokefalnosti Mitropolije.

“Podrška kanonskoj crkvi, koja je priznata u čitavoj pravoslavnoj vaseljeni, je ključ rješenja problema kad je u pitanju odnos crkve i države u Crnoj Gori”, prenio je Jovanović ocjenu Ilariona sa sastanaka kojima je prisustvovao.

Mitropolit Ilarion je, dodao je on, prenio iskustva iz Rusije i predočio da svaka podrška grupacijama koje nijesu kanonska crkva produbljuje podjele naroda u zemlji.

“Podrška kanonskoj crkvi, koja je priznata u čitavoj pravoslavnoj vaseljeni, je ključ rješenja problema kad je u pitanju odnos crkve i države u Crnoj Gori”

Iako su srpski mediji, pozivajući se na izvore iz moskovske patrijaršije, objavili da je cilj posjete Ilariona da od crnogorskih vlasti dobije zvaničan i jasan stav vezano za Crnogorsku pravoslavnu crkvu na čijem čelu je Mihailo Dedeić, Jovanović tvrdi da o tome nije bilo riječi.

“Razgovarano je o odnosu države i crkve. Pod crkvom se podrazumijeva Mitropolija crnogorsko-primorska kao i budimljansko-nikšićka, mileševska i zahumsko-hercegovačka eparhija”, objasnio je on.

Jovanović tvrdi da su crnogorski zvaničnici prepoznali ko je nosilac “istinite pravoslavne crkve”.

Jovanović je naveo da je Ilarion prenio “teško” iskustvo Rusije vezano za raskole unutar crkve i kao primjer naveo Ukrajinu. Dodao je da je taj problem Ukrajina riješila tako što je država priznala kanonsku crkvu u zemlji pod okriljem moskovske patrijaršije.

Jovanović tvrdi da su crnogorski zvaničnici prepoznali ko je nosilac “istinite pravoslavne crkve”.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vujanović je rekao da će Crna Gora dosljedno poštovati svoju ustavnu obavezu odvojenosti države i crkve i, uvažavajući kanonsko pravo i ustrojstvo, uzdržati se od bilo kakvog miješanja u vjerska pitanja.

“Država Crna Gora očekuje da se i crkve uzdrže od miješanja u politička i državna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Crkva da se prilagodi novoj realnosti

Vujanović je naveo da se podjela među pravoslavnim vjernicima ne može ignorisati i da “pravoslavno vjerništvo treba da bude posvećeno njenom prevazilaženju”.

“Crkva u Crnoj Gori treba da se prilagodi novoj realnosti uz puno i iskreno poštovanje crnogorske nacije i nezavisnosti njene države. Bez miješanja države, samospoznajom i uz maksimalno uvažavanje ove realnosti”, rekao je Vujanović.

Mitropolit Ilarion je, kako piše u saopštenju, naveo da Ruska crkva afirmiše princip nadnacionalnog u pravoslavlju, poštuje svaku naciju i državu, smatrajući da se pravoslavna misija ostvaruje u svojim vjerskim vrijednostima koje nijesu nacionalno ograničene.

“Zato crkva mora da bude iznad nacionalnih i političkih podjela ostvarujući svoju misiju za dobro svih vjernika”, rekao je Ilarion.

Roćen je, kako je saopšteno iz Vlade, ponovio spremnost izvršne vlasti za prevazilaženje svih vrsta podjela, za šta je preduslov uvažavanje državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Bonus video: