Zaplijeniti sve što funkcioneri ukradu

Brisel je konstatovao i da je “velika smetnja” što zakon ne predviđa poništavanje akata koji su sklopljeni za vrijeme dok je postajao konflikt interesa.
59 pregleda 0 komentar(a)
Barozo, Foto: Beta
Barozo, Foto: Beta
Ažurirano: 21.07.2011. 08:31h

Zakon o sprečavanju sukoba interesa neće biti djelotvoran ako ne bude sadržao odredbu o odgovarajućoj kazni za “neosnovano bogaćenje” javnih funkcionera, a “poželjno” bi bilo da to bude konfiskacija imovine.

To je navela Evropska komisija (EK) u komentarima na Predlog izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je prekjuče iznenada povučen sa dnevnog reda parlamenta jer, kako je objasnio potpredsjednik parlamenta Željko Šturanović, u ponedjeljak u Podgoricu dolaze eksperti EK da još jednom daju mišljenje na ovaj dokument.

U komentarima koji su Vladi dostavljeni 14. jula, a u koje su “Vijesti” imale uvid, Brisel je konstatovao i da je “velika smetnja” što zakon ne predviđa poništavanje akata koji su sklopljeni za vrijeme dok je postajao konflikt interesa.

Vladi se zamjera i što je zadržala rješenje iz važećeg zakona prema kojem Skupština bira članove Komisije za sprečavanje konflikta interesa.

Brisel preporučuje da se članovi ove komisije biraju preko javnog konkursa i objektivnih kriterijuma.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: