Lukšić u Beogradu: Ne treba biti rob istorije

Čestitajući Vladi Srbije na ispunjavanju svih obaveza kad je u pitanju saradnja sa haškim Tribunalom, Lukšić se našalio da je imao isti tretman kao Ketrin Ešton.
62 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.07.2011. 08:43h

Premijer Igor Lukšić ukazao je juče tokom posjete Beogradu da “o istoriji treba učiti, a da joj ne treba robovati”.

Njegov prethodnik i partijski šef Milo Đukanović prethodne sedmice je ocijenio da se “u budućnosti do koje mi možemo segnuti” neće promijeniti odnos srpske državne politike prema Crnoj Gori koji uključuje negiranje njenog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta i da se ne treba “zavaravati” preporukama tipa - “dobro, nezavisni ste, okaniti se priče o nacionalnom idenitetu...”, jer se možemo vratiti u 1918.

Upitan da li je saglasan sa tom ocjenom, Lukšić je, nakon susreta sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, kazao:

“U Beogradu sam da razgovaram o budućnosti. Po meni, istorija istoričarima, istoriju treba učiti, a ne joj robovati. Ono što je duh ove posjete je upravo naglašavanje značaja regionalne saradnje”.

Lukšić je poručio tokom prve zvanične posjete Beogradu da je uvijek spreman na razgovor u interesu pravoslavne organizacije u Crnoj Gori

Ističući da Srbija želi sve najbolje Crnoj Gori i njenim građanima, premijer Cvetković je kazao da ne želi da se miješa u ono što su građani Crne Gore izabrali, ocjenjujući da je zajednički cilj svih zemalja regiona evropska integracija.

On je poručio da Srbija u punoj mjeri podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija i u njenoj težnji dobijenju statusa pregovora.

“Isto tako, i mi dobijamo podršku Crne Gore u našim nastojanjima da do kraja ove godine dobijemo status kandidata i termin za početak pregovora“, rekao je Cvetković.

Lukšić je poručio tokom prve zvanične posjete Beogradu da je uvijek spreman na razgovor u interesu pravoslavne organizacije u Crnoj Gori, ali da očekuje, kako je rekao, više senzibiliteta kad je u pitanju odnos prema crnogorskoj naciji, zakonima i ekonomskim interesima Crne Gore.

Crkva da bude podrška državi

Uoči susreta sa patrijarhom srpskim Irinejom, Lukšić je istakao poseban značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja kojima se tretiraju odnosi između države i crkve.

Lukšić je kazao da očekuje da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude podrška državi i naglasio da je inicijativa za sastanak potekla od patrijarha, te da će njemu i prepustiti izbor tema razgovora.

Navodeći da je evropska perspektiva Srbije i Crne Gore “jasnija nego ikad”, Lukšić je kazao da želi Srbiji dobijanje statusa kandidata i datuma pregovora

U razgovoru je, navodi se, konstatovano da, uz uvažavanje međunarodnog i ustavnog načela odvojenosti države i crkve, treba nastaviti dalji dijalog. Lukšić je naglasio da građanske različitosti čine Crnu Goru bogatim društvom, što treba njegovati, da će predstavnici Vlade i crkve u narednom periodu raditi upravo u tom pravcu, na dobrobit svih građana.

Premijer očekuje i da će, kao što su ugovorom utvrđeni odnosi sa Rimokatoličkom crkvom i kao što planiraju da tako bude i sa islamskom zajednicom, na odgovarajući način riješe sva pitanja koja su od obostranog interesa, kad je pravoslavna crkva u Crnoj Gori u pitanju.

Navodeći da je evropska perspektiva Srbije i Crne Gore “jasnija nego ikad”, Lukšić je kazao da želi Srbiji dobijanje statusa kandidata i datuma pregovora.

Povodom Lukšićeve posjete Beogradu oglasila se Crnogorska partija u Srbiji, pozdravljajući njegovu zvaničnu posjetu Srbiji, uz uvjerenje da će se komunikacijom Podgorice i Beograda stvoriti uslovi za početak rješavanja problema koji opterećuju odnose između dvije zemlje.

“Očekujemo da će se u skladu sa proklamovanim stavovima Podgorice i Beograda o pitanju rješavanja položaja Crnogoraca, konačno stvoriti uslovi za otpočinjanje dijaloga i pokretanja procesa definisanja statusa crnogorske nacionalne zajednice u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije”, saopšteno je iz Crnogorske partije.

Autoput važan za obje zemlje

Srpski premijer Cvetković kazao je da je Srbija zainteresovana da “sa Crnom Gorom sinhronizuje aktivnosti u izgradnji autoputa i razmotri pitanje zajedničkih tendera”. On je, nakon sastanka sa Lukšićem, rekao da su, kada je u pitanju koridor 11, razgovarali o aktivnostima obje strane.

“Infomacije koje sam dao je da Srbija taj koridor, nakon Koridora deset, smatra drugim po važnosti i da je već pokrenula određene aktivnosti”, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se neki djelovi već grade, dok se za druge rade projekti.

“Razgovarali smo o pitanju da li je moguće da se čitav taj blok stavi pod neko javno i privatno partnerstvo”, naveo je Cvetković, navodeći da Srbija “sigurno ide u izgradnju tog koridora i da će ozbiljna sredstva narednih godina biti usmjerena u tom pravcu”.

“Razgovarali smo o pitanju da li je moguće da se čitav taj blok stavi pod neko javno i privatno partnerstvo”

U Beogradu su juče crnogorski ministar finansija Milorad Katnić i državni sekretar u Ministarstvu Srbije Dušan Nikezić potpisali Memorandum o saradnji i razmjeni podataka u vezi sa realizacijom obaveza prema štedišama Dafiment banke, kao i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Potpisan je i sporazum koji se odnosi na oblast fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a Lukšić je ocijenio i da je Luka Bar interesantna za svaku privredu i da očekuje veći transport fijatovih vozila kroz luku.

On je istakao i da treba nastaviti sa aktivnostima na rehabilitaciji željezičke pruge.

Lukšić kao Ketrin Ešton

Prva zvanična posjeta premijera Lukšića Beogradu za tamošnje medije ostala je u sjenci hapšenje haškog optuženika Gorana Hadžića.

Čestitajući Vladi Srbije na ispunjavanju svih obaveza kad je u pitanju saradnja sa haškim Tribunalom, Lukšić se našalio da je imao isti tretman kao Ketrin Ešton.

“Šalili smo se danas, ispalo je da sam dobio tretman kao Ketrin Ešton, zato što je ona bila u Beogradu istog dana kad je uhapšen Ratko Mladić, a desilo se da sam ja ovdje kad je uhapšen Hadžić”, kazao je Lukšić.

Tokom posjete bilo je riječi i o evropskim integracijama, koje su, kako je ocijenjeno tokom Lukšićevog susreta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem jedan od prioriteta saradnje zemalja u regionu i imperativ za ostvarivanje pune stabilnosti i veće konkurentnosti na međunarodnoj sceni.

Lukšić je kazao da je Crna Gora na dobrom putu da uspješno ispuni sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, kao i da se već u oktobru očekuje pozitivan signal od EU kako bi u najskorijem perodu počeo pregovarački proces.

Premijer je razgovarao i sa predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović sa kojom je, kako je saopšteno, razmijenio mišljenje o evropskom putu ove dvije države.

Bonus video: