Na zahtjev EK odložena rasprava o zakonu o konfliktu interesa

Prema ranijim najavama poslanici DPS-a planirali su da promijene Vladin predlog zakona, kako bi mogli da da ostanu članovi upravnih odbora
0 komentar(a)
skupština, Foto: Boris Pejović
skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2011. 14:04h

Skupština Crne Gore odložila je raspravu o Zakonu o spriječavanju konflikta interesa, zbog zahtjeva eksperata Evropske komisije da ga još jednom analizira.

Potpredsjednik skupštine Željko Šturanović kazao je da je iz EK traženo da još jednom daju mišljenje na prijedlog zakona.

On je odbacio primjedbe poslanika Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića da stručnjaci iz EK traže restriktivnije mjere.

"Postoji želja međunarodnih eksprata da još jednom pregledaju zakon, zbog čega ćemo ga odložiti za sledeću nedjelju. Nema nikakvih špekulacija, već samo smatramo da je bolje da ih sačekamo kada već imaju određene prijedloge“, kazao je Šturanović.

On je pojasnio da će eksperti u Crnu Goru doći u ponedjeljak i razgovarati sa predstavnicima Vlade i parlamenta.

Nakon toga, kako je pojasnio, moguće je predlaganje amandmana kojim bi se u zakon unijele primjedbe eksperata iz EK.

Nema nikakvih špekulacija, već samo smatramo da je bolje da ih sačekamo kada već imaju određene prijedloge, kazao je Šturanović.

Na Medojevićevu primjedbu da poslanički klub DPS-a ima negativan stav prema predlogu zakona, jer njime ostaju bez privilegija, Šturanović je kazao da njegove partijske kolege još nemaju stav o zakonu.

„Kada počne rasprava i bude glasanje, kao i uvjek pokazaćemo svoj stav o zakonu“, kazao je on.

Prema predlogu izmjena Zakona o konfliktu interesa poslaniku bi ubuduće bilo zabranjeno da bude "predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću ili javnoj ustanovi u kojima je država, odnosno opština vlasnik".

Ubuduće bilo zabranjeno da bude "predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću ili javnoj ustanovi u kojima je država, odnosno opština vlasnik

Evropska komisija u svom posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori i grupa zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije(GRECO) upravo traže da se licima izabranim na neposrednim izborima zabrani da budu u rukovodećim strukturama državnih institucija i preduzeća, jer takvo rješenje suštinski znači da poslanici i odbornici kontrolišu sami sebe.

Prema ranijim najavama poslanici DPS-a planirali su da promijene Vladin predlog zakona, kako bi mogli da da ostanu članovi upravnih odbora, te direktori uprava, javnih preduzeća i institucija do sljedećih parlamentarnih izbora koji se očekuju početkom 2013.

Na osnovu toga, oni bi još godinu i po mjesečno, mimo plate, primali od nekoliko stotina do 3.500 eura.

Bonus video: