Lipka: Crna Gora može da bude uspješna priča na Balkanu

"Imali smo iste izazove, da okupimo sve najbolje umove, jer treba shvatiti jednu stvar, a to je da u EU ne ulaze samo vlada i parlament"
0 komentar(a)
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2011. 10:47h

Crna Gora ima sve uslove da postane uspješna priča na Balkanu, a završetak pregovora Hrvatske sa EU o članstvu potvrđuje da postoji želja za proširenjem Unije na ostale zemlje Zapadnog Balkana, poruka je ambasadora Slovačke u Podgorici František Lipka.

On je na drugoj Nacionalnoj konvenciji o evropskoj integraciji Crne Gore kazao je projekat Nacionalne konvencije izuzetno važan za Podgoricu, a koliko je on značio Slovačkoj potvrđuje činjenica da je ta zemlja sa njegovom realizacijom nastavila i nakon ulaska u Uniju.

"Imali smo iste izazove, da okupimo sve najbolje umove, jer treba shvatiti jednu stvar, a to je da u EU ne ulaze samo vlada i parlament, već društvo u cjelini. Vrlo je bitno da taj proes integracije postane vlasništvo svih građana zemlje. Jedan od modela da se postigne sve to bilo je formiranje Nacionalne konvencije evropske integracije. Taj projekta je bio dobar toliko da ga mi i sada nastavljamo kako bi okupljali sve dobre umove Slovačke", rekao je Lipka.

Lipka je crnogorskim zvaničnicima poručio da će Slovačko nastaviti da pomaže Crnu Goru na putu integracija, ističući kako je uvjeren da će Crna Gora dobiti datum pregovora za članstvo u EU

"Zato iz skupštine najavljujem dalju otvorenost i podršku, jer ste vi bitno promijenili atmosferu, zajedno ćemo mnogo brže stići do članstva u EU", rekao je Rastoder.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, koji je organizator Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji, Momčilo Radulović rekao je da je na početku bilo "više razloga za brigu nego za optimizam".

"Danas, nakon 117 preporuka i zaključaka koje smo donijeli, sva su pitanja i nedoumice daleke. Ovakakv uspjeh ne bi bio moguć da nije bilo otvorene saradnje između svih aktera u procesu integracija", kazao je Radulović.

Lipka je crnogorskim zvaničnicima poručio da će Slovačko nastaviti da pomaže Crnu Goru na putu integracija, ističući kako je uvjeren da će Crna Gora dobiti datum pregovora za članstvo u EU.

Iako je bilo najavljeno da će biti prisutni, premijer Igor Lukšić, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i ministar vanjskih poslova Milan Roćen nijesu se pojavili na konferenciji Nacionalne konvencije o evropskim integracijama.

Bonus video: