Lukšić se sastaje i sa Irinejem, traži bolje odnose sa Srbijom

“Moja poruka je da Crna Gora i Srbija treba da unapređuju ekonomsku i svaku drugu saradnju"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 14:37h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić razgovaraće u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima prije svega o unapređenju ekonomske saradnje i zajedničkim projektima u oblasti infrastrukture.

Kako je potvrđeno u njegovom kabinetu, Lukšić će razgovarati sa predsjednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i predsjednicom srpskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, a sastaće se i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Sa crnogorskim premijerom u Beograd putuju i ministri finansija i saobraćaja i pomorske privrede Milorad Katnić i Andrija Lompar, jer će glavne teme sa predstavnicima Srbije biti unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje i zajednički projekti u oblasti infrastrukture.

Ovo je prva Lukšićeva zvanična posjeta nekoj zemlji regiona, otkako je izabran za premijera

Ovo je prva Lukšićeva zvanična posjeta nekoj zemlji regiona otkako je, krajem decembra 2010. godine, izabran za crnogorskog premijera.

Lukšić je u Beogradu boravio odmah nakon što je izabran za premijera, ali je ta posjeta bila neformalna.

Lukšić: Odnosi Crne Gore i Srbije nisu najbolji, ali mogu biti bolji

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da se ne slaže sa ocjenama da odnosi Srbije i Crne Gore nikad u istoriji dvije države nisu bili gori, ističući da, naprotiv, idu uzlaznom linijom, a posjetu Beogradu u srijedu vidi kao priliku da se značajnije unaprijede.

"Mislim da je u našoj istoriji bilo mnogo lošijih trenutaka i da ovo, svakako, nije jedan od takvih. Ali je nesumnjivo da odnosi Srbije i Crne Gore mogu biti bolji. Moja posjeta Beogradu ima za cilj upravo da promoviše određena polja saradnje koja mogu da se nadovežu na neke od oblasti u kojima već u značajnoj mjeri sarađujemo", rekao je Lukšić u intervjuu agenciji Tanjug.

Lukšić je podsjetio da je njegova zvanična posjeta Beogradu ujedno i prva takve vrste jednoj zemlji u regionu od kako je na funkciji premijera, i ocijenio da ona dolazi u "dobrom trenutku" u kome se evropske persepektive Crne Gore i Srbije podudaraju i čine sve jasnijim.

Posjeta dolazi "dobrom trenutku" u kome se evropske persepektive Crne Gore i Srbije podudaraju i čine sve jasnijim

“Mislim da polako dolazimo u sferu kada bi mogli produbljivati ekonomsku saradnju… Dakle, mislim da projekti kakvi su koordinacija izgradnje autoputa ili koordinacija rehabilitacije željezničke pruge, mogućnosti saradnje u oblasti energetike i naš projekat podmorskog kabla sa Italijom, čine atraktivnim i energetske potencijale u Srbiji”, rekao je Lukšić.

To će, dodao je on, biti dobra poruka da su odnosi dvije države na uzlaznoj putanji.

“Moja poruka je da Crna Gora i Srbija treba da unapređuju ekonomsku i svaku drugu saradnju, sa željom da građani Srbije uvjek budu rado viđeni gost, kao što je to bilo i do sada”, naveo je premijer.

Đoković podjednako popularan i u Crnoj Gori

On se složio sa ocjenama da su određeni potezi Podgorice bili nerado prihvaćeni u Srbiji.

"Film "Montevideo, Bog te video" najpopularniji u Crnoj Gori"

Međutim, kako vrijeme prolazi i kako odmiču tehnički razgovori na relaciji Beograd - Priština, ta tema postaje "ad akta" i sada se, smatra Lukšić, možemo koncentrisati na pitanja koja su zaista od prevashodnog interesa za razvoj odnosa Crne Gore i Srbije.

Upitan kako on vidi uvjerenje koje vlada u Srbiji da je Crnoj Gori neprihvatljivo sve što dolazi iz Beograda, Lukšić je rekao da to nije tačno i u prilog tome naveo da je prvi teniser svijeta Novak Đoković podjednako popularan u Crnoj Gori, kao i da je film "Montevideo, Bog te video" najpopularniji u Crnoj Gori.

Upitan kako on vidi uvjerenje koje vlada u Srbiji da je Crnoj Gori neprihvatljivo sve što dolazi iz Beograda, Lukšić je rekao da to nije tačno

"Siguran sam da brojni investitori iz Srbije i srpski proizvodi koji se nalaze na našem tržištu, uz okolnost da značajni potencijali u turizmu bivaju sve iskorišćeniji, pokazuje da definitivno to nije tako i da to nije osjećaj koji se u Crnoj Gori gaji", rekao je Lukšić.

Bez ideja koje bi dovele do podjela u školstvu

"Sasvim je logično da se za nastavni plan i program predvidi odgovarajuće rješenje za takvu situaciju i vjerujem da naše ministarstvo na tome radi"

"Ono što je logična promjena je to da je došlo do izjašnjavanja većeg broja građana koji govore crnogorskim jezikom…Slažem se da je većina građana odlučila da im je maternji jezik srpski", kazao je premijer koji se protivi bilo kakvoj ideji koja bi u školstvu vodila podjeli odjeljenja, jer bi to, kako je rekao, školski sistem u Crnoj Gori odvelo u segregaciju.

"Zato mi se čini da postoji obaveza u Minsitarstvu obrazovanja da kreiramo plan i program koji će omogućiti jedinstven nastavni proces… Sasvim je logično da se za nastavni plan i program predvidi odgovarajuće rješenje za takvu situaciju i vjerujem da naše ministarstvo na tome radi", rekao je Lukšić.

Kada je riječ o zahtjevu opozicije za promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na simbole - tako što bi trobojka postala narodna zastava - Lukšić je rekao da, ipak, u upotrebi treba da ostanu simboli koji su Ustavom definisani.

U ineresu da pravoslavni vjernici u Crnoj Gori ne budu podijeljeni

O projektu Demokratske partije socijalista jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Lukšić kaže da namjera te partije nije bila da se upliće u kanonsko pravo ili da bude arbitar koja je crkva kanonska, a koja nije:

"Nama je prije svega u ineresu da pravoslavni vjernici u Crnoj Gori ne budu podijeljeni. Pravoslavna crkva treba da bude objedinjena i čini nam se sasvim logičnim da kao takva, duhovno i tradicionalno utemljena, bude važna podrška državi Crnoj Gori, jer je dominantno stanovništvo u Crnoj Gori, ipak, pravoslavno", naveo je on.

To, naravno, ne znači da su pripadnici drugih vjerskih zajednica građani drugog reda, dodao je premijer, podsjećajući na nedavno potpisani temeljni ugovor sa Vatikanom, i namjere da se na sličan način urede odnosi i sa islamskom zajednicom, "baštineći tako posebne vrijednosti skladnog suživota".

Najviše nepravilnosti u Mitropoliji

Što se tiče urednosti boravišnih papira sveštenstva, Lukšić tvrdi da je kontrola sprovedena u svim vjerskim zajednicama i Mitropoliji crnogorsko primorskoj, gde je, kako je rekao, pronađeno najviše nepravilnosti.

"U svakom trenutku ću biti sagovornik da riješimo svako pitanje od interesa Crne Gore s jedne i pravoslavne organizacije s druge strane. Ali, ću isto tako biti čvrsto na poziciji da nijedna radnja ne može ugroziti ekonomski interes Crne Gore, što je moglo da se desi da smo, na primjer, tolerisali upad na Sveti Stefan koji je pod posebnim režimom”, ukazao je Lukšić.

Crna Gora u EU do kraja decenije

"Ulazak Hrvatske u EU, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom i kandidatura za Srbiju u potpunosti naš region uvodi u fazu pune evropeizacije”

On smatra da je realno da Crna Gora u oktobru dobije datum predpristupnih pregovora.

"Potrebno je da mi ispunimo svoj deo posla. Očekujem u narednih nekoliko dana da parlament okonča i pitanje izbornog zakonodavstva, što otvara širom vrata za narednu fazu evropskih integracija, pregovore koji će trajati tri, pet, šest godina, zavisno od toga kako bude tekao proces", istakao je Lukšić.

On kaže da mu se čini da će to biti definitivna prekretnica kada je u pitanju priključenje zemalja regiona EU.

Ulazak Hrvatske u EU, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom i kandidatura za Srbiju u potpunosti naš region uvodi u fazu pune evropeizacije”, kazao je Lukšić

"Ulazak Hrvatske u EU, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom i kandidatura za Srbiju u potpunosti naš region uvodi u fazu pune evropeizacije”, kazao je Lukšić koji se zalaže za pojedinačan pristup zemalja regiona EU.

Lukšić je ponovio da je uvjeren da će Crna Gora ući u EU do kraja decenije, a manje je presudno da li će to, kako kaže, biti 2015, 2018. Ili 2019. godine.

Galerija

Bonus video: