Broker iz Milana za usluge od crnogorske Vlade traži 10 miliona dolara

U tekstu ove garancije piše da će Mateiju do 1997. godine biti isplaćeno “bezuslovno” i “neopozivo” i bez daljeg oporezivanja, devet miliona američkih dolara
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 08:33h

Oriano Matei, bivši finansijski broker u Švajcarskoj, koji se danas u Milanu bavi marketingom, tvrdi da već 15 godina pokušava od Vlade Crne Gore da naplati dug od 10 miliona američkih dolara za usluge iz 1996. godine, kada je navodno angažovan da bi pronašao Crnoj Gori investitore za ulaganja u iznosu od milijardu dolara.

Danas Matei pretenduje i na isplatu paprenih kamata zbog vremena koje je prošlo od kada je navodno obećani novac trebalo da mu bude isplaćen.

S druge strane, u Vladi ukazuju da su se sa Mateijem dogovorili o poravnanju prije 10 godina, aludirajući da je riječ o špekulantu koji pokušava da preko medija ucjenjuje Vladu, iako zna da nema osnova da traži prvobitno ugovorenu proviziju.

Matei je “Vijestima” dostavio kopiju navodne garancije napisane na zaglavlju Ministarstva spoljnjih poslova Crne Gore, iz 1996. godine, potpisanu od strane tadašnjeg ministra, pokojnog Janka Jeknića, a sa pečatom Podgoričke banke i potpisom tadašnje direktorice Radmile Savićević.

U tekstu ove garancije piše da će Mateiju do 1997. godine biti isplaćeno “bezuslovno” i “neopozivo” i bez daljeg oporezivanja, devet miliona američkih dolara. Osim ove, Mateiju su izdate i dvije garancije na po pola miliona dolara, takođe sa napomenom da će novac moći da se podigne tokom 1997. godine.

Iz Ministarstva finansija Crne Gore saopšteno je “Vijestima” da su upoznati sa potraživanjima Mateija prema crnogorskoj vladi, ali tvrde da on nema nikakav legalan osnov za to. U resoru Milorada Katnića tvrde da je 2001. godine crnogorska vlada Mateiju isplatila 850.000 američkih dolara na račun poravnanja.

Dok Matei tvrdi da je ovaj iznos bio samo prva rata obećane cifre od 10 miliona dolara, iz ministarstva kažu da je Matei u martu 2001. potpisao da se odriče daljih potraživanja od Vlade Crne Gore.

“Taj sporazum ne važi jer je Vlada Crne Gore u tom dokumentu dala lažne izjave”, tvrdi Matei.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: