Ažbalis: Nije dovoljno samo donositi zakone, treba ih primjenjiviti u praksi

On je nakon susreta sa crnogorskim ministrom diplomatije Milanom Roćenom kazao da je sloboda medija stalni izazov za svaku državu
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 14:27h

"Sloboda medija mora biti na svakodenvnoj agendi crnogorske vlade", ocjenio je predsjedavajući OEBS-a i ministar diplomatije Litvanije Audronis Ažbalis.

On je nakon susreta sa crnogorskim ministrom diplomatije Milanom Roćenom kazao da je sloboda medija stalni izazov za svaku državu.

Sloboda medija nije nešto što može jedan dan samo da se odluči

Na Roćenovu opasku da je Vlada Crne Gore donijela odluku o dekriminalizaciji klevete, Ažbalis je primjetio da nije dovoljno samo donositi zakone već da ih treba primjenjivati.

„Cijenimo takvu odluku, ali mnogo je važnije sprovesti zakone na pravi način u praksi. Sloboda medija nije nešto što može jedan dan samo da se odluči, već je to nešto na čemu treba stalno raditi. Ona mora biti stalno na dnevnom redu Vlade“, kazao je Ažbalis nakon susreta sa Roćenom.

Ažbalis je pohvalio saradnju OEBS-a sa zvaničnom Podgoricom

Ažbalis je pohvalio saradnju OEBS-a sa zvaničnom Podgoricom, ocjenjujući da je ta međunarodna organizacija puno pomogla Crnoj Gori u oblasti ljudskih prava, sprovođenju izbora i pripreme nacrta važnih zakona iz oblasti pravosuđa. Crna Gora, smatra on, može poslužiti kao dobar primjer kako Vlada pametno koristi kapacitete koje OEBS pruža.

„Pametno je iskoristiti dobar savjet i eksprtizu drugoga, jer time osim dobijanja znanja štedite i novac“, ocjenio je on.

"OEBS sastavni dio svih uspjeha Crne Gore"

Roćen je podsjetio da je na dobru saradnju OEBS-a i Crnu Goru kroz projekte, ističući da je ta organizacija sastavni dio svih uspjeha Crne Gore. Značaj pomoći OEBS-a, smatra on, posebno je važno za ispunjavanje sedam uslova Evropske komisije (EK).

Roćen je istakao napredak Crna Gore u reformi pravosuđa, policije, sostema odbrane i ponovio kako očekuje da Crna Gora na jesen dobije datum pregovora sa EU.

Budući projekti OEBS-a u Crnoj Gori biće vezani za jačanje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i reformu krivičnog zakonodavstva

Tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem Aužbalis je ocjenio da Crna Gora razvija dobrosusjedske odnose sa zemljama u regionu.

On je naveo da će budući projekti OEBS-a u Crnoj Gori biti vezani za jačanje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i reformu krivičnog zakonodavstva.

Na sastanku Aužbalisa i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića ocjenjeno je da treba jačati saradnju crnogorske vlasti sa nevladinim sektorom.

Bonus video: