Keković: Veće plate poslanicima tek kad se poboljša standard drugih građana

"Smatramo, a mislim da je to svima jasno, da ovo definitivno nije trenutak kada bi poslanici trebalo da povećavaju sopstvene zarade“
0 komentar(a)
kekovic, invalidi rada, Foto: Beća Čoković
kekovic, invalidi rada, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 05.07.2011. 12:35h

Povećanje zarada poslanicima u Skupštini Crne Gore bilo bi realno samo pod uslovom da se prethodno povećaju primanja i poveća standard ostalih građana, smatra generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Prema pisanju "Vijesti", rukovodstvo Skupštine Crne Gore razmotriće ponovo do kraja mjeseca mogućnost povećanja poslaničkih plata, kroz uvođenje posebnog bonusa po ugledu na Vladu.

"Smatramo, a mislim da je to svima jasno, da ovo definitivno nije trenutak kada bi poslanici trebalo da povećavaju sopstvene zarade“, kazao je Keković agenciji MINA.

On je rekao da je i Vlada, uvođenjem bonusa ministrima kao nadoknadu za zalaganje i ispunjavanje zadatih obaveza, napravila „veliki faul“.

"Jer, vidite da se ostalim zaposlenima i građanima Crne Gore svakog dana zakidaju neka prava, da je Budžet svakim danom sve tanji, i da se situacija u Budžetu spašava na teret nas, običnih ljudi“, pojasnio je Keković.

Prema njegovim riječima, na drugoj strani, kad treba trošiti na enormne zarade „i neki drugi luksuz u kojem uživa gospoda koja upravlja državom, onda novca ima“.

Bilo bi, smatra Keković, opravdano povećati zarade poslanicima i članovima Vlade, ali pod uslovom da se oni konačno okrenu ka pravim vrijednostima, odnosno da "iskorijene sve ovo što se oko nas zbiva“.

"Vidite ogroman lopovluk i korupciju, gdje imate sistem oporezivanja koji je potpuno tajan, i gdje ne znate da li država ubira porez od najbogatijih ili zašto ne ubira poreze na određene vrijednosti“, kazao je on.

Keković je kao primjer naveo ogroman broj stanova koji su u „nečijem“ vlasništvu i na koje država ne ubira poreze.

"Nedavno su mediji objavili da je oko 24 hiljade ležaja u Crnoj Gori u sivoj zoni, van sistema oporezivanja, i da ne nabrajam mnogo toga“, dodao je on.

Keković je naglasio da poslanici i članovi Vlade moraju učiniti sve da povećaju standard građana.

"A ne samo da olako troše budžet, ne trudeći se da ga pune onako kako bi to trebalo da se radi u 21. vijeku, a ne tako što će svakim danom oduzimati od naroda koji je, u ogromnom dijelu, ušao u zonu borbe za golu egzistenciju“, smatra on.

Keković je kazao da bi eventualno povećanje zarada poslanicima predstavljalo novi, ekstremni namet na budžet.

"I ova prethodna primanja su nesrazmjerna u odnosu na zarade prosječnih građana. Članovi Vlade i poslanici primaju najmanje tri puta više, a da ne kažem koje sve benefite i privilegije imaju osim toga“, dodao je on.

Bonus video: