Predsjedavajući OEBS-a: Nezavisni sudovi glavni izazov

Kao i kod svih drugih OEBS-ovih misija, ona pripada podjednako zemlji domaćinu – Crnoj Gori, kao i svim drugim zemljama učesnicama
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 09:08h

Danas, na početku moje posjete Podgorici, radujem se susretu i nastavku konstruktivnog dijaloga sa političkom rukovodstvom Crne Gore. Od uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, imamo intenzivnu i snažnu saradnju. OEBS je bio prva međunarodna organizacija kojoj se Crna Gora pridružila, samo nekoliko dana nakon proglašenja nezavisnosti.

Kao najmlađa država učesnica OEBS-a, Crna Gora crpi benefite iz OEBS-ovog sveobuhvatnog iskustva u pružanju podrške izgradnji jakih i stabilnih temelja demokratije. Misija OEBS-a u Crnoj Gori ima veoma širok mandat, i saradnja koja se u njegovoj realizaciji odvija sa crnogorskim vlastima, može da služi za primjer.

Kao i kod svih drugih OEBS-ovih misija, ona pripada podjednako zemlji domaćinu – Crnoj Gori, kao i svim drugim zemljama učesnicama.

Svih 56 zemalja učesnica su u potpunosti ravnopravne, i sve odluke se donose na bazi konsenzusa.

Pet programa Misije OEBS-a u Crnoj Gori usmjereni su ka pružanju pomoći i i podrške zemlji domaćinu u izgradnji i ja- čanju kapaciteta njenih institucija, naročito njenih demokratskih reformskih procesa. U oblasti vladavine prava, Misija je aktivan partner u transformaciji pravosudnog sistema, sa posebnim fokusom na reforme krivičnog pravosuđa i institucija za zaštitu ljudskih prava. Usvajanje novog Zakonika o krivičnom postupku i amandmana na Krivični zakonik, su značajna dostignuća, kao što je to bila i podrška izradi nacrta Zakona o zaštiti od diskriminacije i Zakona o ombudsmanu.

Što se tiče potrebe za usaglašavanjem Izbornog zakona sa Ustavom, nadamo se da će parlament uskoro usvojiti izmijenjeni zakon, na osnovu nedavnog zajedničkog mišljenja OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije. Uspostavljanje i razvijanje nezavisnog, efikasnog i pristupačnog sudstva jedan je od glavnih izazova koji stoji pred zemljom. Međutim, ključni zadatak leži u efikasnom sprovođenju zakona u praksi, pogotovo u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. U tom kontekstu, jačanje okvira regionalne saradnje u krivičnim stvarima predstavlja imperativ, a napori koje Crna Gora generalno ulaže na planu pružanja doprinosa bezbjednosti i stabilnosti putem regionalne saradnje, zaslužuju priznanje.

Što se tiče reforme policije, potrebno je nastaviti sa ulaganjem napora u cilju dalje profesionalizacije policije. Takođe, da bi se demokratski procesi u zemlji razvijali i napredovali, sloboda medija je od ključnog značaja. Ipak, problemi na tom planu i dalje postoje. Nedavno usvojena dekriminalizacija klevete i uvrede predstavlja pozitivan korak. Dalji napori na transformaciji javnog servisa u pravi servis građana i dalje su neophodni.

Ključni zadatak leži u efikasnom sprovođenju zakona u praksi, pogotovo u oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Zadovoljstvo je takođe vidjeti da je OEBS, zajedno sa svojim crnogorskim i međunarodnim partnerima, uspio da do sada realizuje dio značajnog projekta uništenja tona nestabilne municije i naoružanja. To je svakako doprinijelo stabilnijoj i bezbjednijoj životnoj sredini. Skoro otvaranje rekonstruisanog skladišta za odlaganje konvencionalnog naoružanja Taraš, i to u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima, takođe treba pozdraviti. OEBS je snažno posvećen maksimalnom smanjenju bezbjednosnih rizika koji predstavljaju postojeća neadekvatna skladišta municije i naoružanja.

Takođe radimo zajedno na jačanju demokratskih institucija, promovisanju jednakih mogućnosti i borbi protiv diskriminacije i netolerancije. Uloga dinamičnog civilnog društva u jednoj zdravoj demokratiji ne smije biti zanemarena, i stoga se, za vrijeme moje posjete Crnoj Gori, radujem i susretu sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Jedan od tužnih podsjetnika na konflikte koji su se u skoroj prošlosti dešavali na ovom prostoru, je i dalje prisutan značajan broj izbjeglica i raseljenih lica. Mnogi od njih su se vratili na svoja ognjišta, no, nažalost, 20 godina kasnije, postoje i dalje oni koji nisu imali mnogo izbora. Ja ću neke od njih ovih dana posjetiti na Koniku, i uvjeriti ih da nisu zaboravljeni, i da mi, zajedno sa našim partnerima u regionu i međunarodnoj zajednici, radimo na tome da se za njih iznađe neko trajnije rješenje.

Litvansko predsjedništvo OEBS-om podržava sve inicijative koje imaju za cilj jačanje bezbjednosti i prosperiteta svih naroda Zapadnog Balkana. Napredak u sve tri bezbjednosne dimenzije OEBS-a, političko-vojnoj, ekonomskoj, i dimenziji zaštite životne sredine, kao i ljudskoj dimenziji, zadatak je sa dosta izazova. Taj zadatak može biti ostvaren samo ukoliko na njemu radimo svi zajedno.

Bonus video: