Amfilohije: Vujanović sigurno nije potpuno obaviješten

Koliko ga ja poznajem, kao čovjeka veoma trezvenog, to ne liči na njega. Možda tu ima i naše krivice, možda i moje što nijesam čovjeka na vrijeme obavijestio...
128 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2011. 08:23h

Deportovanje Siniše Smiljića jedno je od crnogorskih čuda i ne služi na čast onima koji su to uradili, ali tu smo gdje smo i vrijeme će pokazati da je to sraman čin za Crnu Goru, kazao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije nakon osveštanja manastira Svete Petke u gostiljskom Dobrom dolu.

On je kazao da je deportovani sveštenik Smiljić ovdje od svoje 15. godine i da je završio cetinjsku Bogosloviju, te da je jedan od najboljih mladih sveštenika Mitropolije, a da je bez ikakve krivice kao kriminalac izbačen iz Crne Gore.

“Neka Bog oprosti onima koji su deportovali sveštenika koji je ovdje od 15. godine i koji je zajedno sa Paštrovićima obnovio više hramova, okupio djecu, njih više od 250 na vjeronauku i prihvatio obnovu hrama Aleksandra Nevskog razorenog od bezumlja posljeratnog iz nekakavih prizemnih interesa”, rekao je Amfilohije.

On je dodao da poslije dogovora sa Vladom i svim relevantnim faktorima u cilju konačnog obnavljanja hrama, bez ikakave krivice, bez učešća u ulasku na Sveti Stefan sa desetinom ruskih novinara i sa Paštrovićima, Smiljić je jednostavno, kao kriminalac izbačen.

“To ne služi na čast onima koji su tako nešto uradili. Vrijeme će pokazati da je to sraman čin za Crnu Goru, protivzakonski i protivustavni, ali tu smo gdje smo, to pitanje je sada na sudu i nadam se da će sud imati razumijevanja i razboritosti da se čovjek vrati na svoju dužnost i da se ta mrlja sa obraza Crne Gore izbriše”, kazao je mitropolit Amfilohije

Vujanović iznenadio

On je "Vijestima" rekao da ga je iznenadila "nesmotrena izjava" predsjednika Filipa Vujanovića.

“Moram da priznam da me je veoma iznenadila reakcija predsjednika Vujanovića. Jedino opravdanje za takvu reakciju može da bude što gospodin Vujanović sigurno nije bio obaviješten u potpunosti o svim činjenicama, pa je onda jednostavno na osnovu onoga o čemu je bio obaviješten to i izjavio.

Koliko ga ja poznajem, kao čovjeka veoma trezvenog, to ne liči na njega.

Možda tu ima i naše krivice, možda i moje što nijesam čovjeka na vrijeme obavijestio, a on je prihvatio zdravo za gotovo ono što mu je rečeno i onda je dao jednu takvu nesmotrenu izjavu i pridao težinu tom činu beščašća Crne Gore”, kazao je Amfilohije.

Manastir Svete Petke napravljen je u selu Gostilje na temeljima sto godina stare kuće Mirka Radivojeva Stojovića, čiji su potomci poklonili imanje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kako bi u čast svoje, a ujedno i najmasovnije krsne slave u Bjelopavlićima podigli hram ovoj svetiteljki.

Ovo je ženski manastir, a njime će upravljati igumanija Paraskeva koju je noć uoči osveštanja manastira rukopoložio mitropolit Amfilohije.

Milan Stojović se u ime potomaka Mirka Stojovića zahvalio igumanu manastira Stanjevići, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i svima koji su pomogli da na temeljima njihove roditeljske kuće bude izrađena ova bogomolja.

Bonus video: