Računajte na nas

Vestervele: Osim političke, Njemačka želi i ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom

Vestervele nije želio da odgovori na pitanje novinara da li će Crna Gora do kraja godine dobiti datum za početak pregovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 16:06h

Njemačka želi da sa Crnom Gorom intenzivira ekonomske odnose, a ne samo političku saradnju, kazao je šef diplomatije te veoma uticane evropske zemlje Gido Vestervele.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka u Berlinu sa premijerom Igorom Lukšićem, kazao da bi volio da dođe tokom ljeta u Crnu Goru i da se raduje toj posjeti.

“Ovo je jedan od mojih ciljeva za sljedeći period. Stvarno želim da posjetim Crnu Goru. Na sastanku smo razgovarali o tome šta možemo pripremiti do tada. Želimo da intenziviramo naše ekonomske odnose, ne samo političku saradnju”, kazao je Vestervele.

Premijer Lukšić je rekao da je na sastanaku bilo riječi i o reformama u pravosuđu.

"Veoma je bilo korisno da ga informišem o svim naporima za implementaciju elemenata akcionog plana pošto se približava kraj perioda u kojem ćemo moći da damo EK dobre vijesti”, rekao je Lukšić.

Svi zakoni do kraja jula

Crna Gora je početkom godine donijela Akcioni plan za ispunjavanje sedam kriterijuma koje joj je Evropska komisija postavila da bi mogla da dobije datum za početak pregovora. Podgorica će krajem jula da pošalje izvještaj o realizaciji planiranih aktivnosti koji će EK koristiti za pisanje svog redovnog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore. Ako bude zadovoljna urađeni, EK će u tom dokumentu dati datum za otvaranje sljedeće faze integracija – početak pristupnih pregovora.

"Mislim da ćemo sljedeće nedjelje okončati napore za stvaranje novih zakona i nadam se da će Parlament dati sve od sebe da donese sve zakone do kraja jula”, naveo je Lukšić.

Premijer tvrdi da je objasnio Vesterveleu sve napore koje Crna Gora radi iz dana u dan da ispuni uslove.

Njemački ministar vanjskih poslova nije želio da odgovori na pitanje novinara da li će Crna Gora do kraja godine dobiti datum za početak pregovora. Ocijenio je da je Crna Gora naporno radila posljednjih godina i da je na odličnom putu.

“Ima pitanja na koja se mora odgovoriti ali moramo sačekati izvještaj Evropske komisije. Samo želim da podvučem da je sastanak bio plodonosan i konstruktivan i drago mi je da je premijer ponovo u Berlinu”, kazao je Vestervele.

Pomoć na putu ka EU i NATO

Istakao je da Crna Gora može da računa na pomoć i podršku Njemačke na putu ka EU i NATO.

“Zahvaljujem na podršci Njemačke jer je to jako stimulativno za moju administraciju. Podrška signalizira da zapadni Balkan imaju evropsku perspektivu”, ocijenio je Lukšić.

Konstatujući da mu je drago što je crnogorski premijer ponovo u Berlinu nakon tri mjeseca, Vestervele je objasnio da se on tada nije mogao sresti sa njim jer je tada bio u Kini. Lukšić se krajem marta sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i to je bila prva zvanična posjeta crnogorskog državnika Berlinu.

Lukšić se krajem marta sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i to je bila prva zvanična posjeta crnogorskog državnika Berlinu

“Sastanak je bio prilika da se razmotre modaliteti buduće saradnje, kao što je je organizovanje Ekonomskog foruma dvije zemlje. Na sastanku je ocijenjeno da postoje brojne mogućnosti za unapređenje saradnje, prije svega, u oblasti, turizma, energetike, poljoprivrede, ali i za povezivanje sa privatnim sektorom u Crnoj Gori", saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

"Crna Gora i Njemačka imaju dobre političke odnose, ali samo unapređenjem ekonomskih veza, možemo obezbijediti održivost tih odnosa i opipljive benefite našim građanima", saopštio je Lukšić.

Učesnici sastanka su ocijenili da ohrabruju mjere koje je Vlada preduzela u cilju oporavka ekonomije i da je ekonomska agenda zasnovana na kreiranju atraktivnog poslovnog ambijenta podsticajna za svakog investitora.

Njemački privrednici zainteresovani za ulaganja

Predstavnici njemačke privrede zainteresovani su za aktuelne projekte u oblasti energetike, turizma, saobraćaja, a tokom sastanka sa Lukšićem dogovorena je intenzivnija komunikacija sa Vladom u cilju konkretizacije pojedinih projekata, saopšteno je iz Vlade.

Tokom boravka u Berlinu, gdje je otišao na poziv Vestervelea, Lukšić je posjetio i kompaniju Vattenfall i obišao jednu od najmodernijih elektrana za proizvodnju struje i toplote u Njemačkoj koja funkcionise na principima energetske efikasnosti.

“Ovaj multinacionalni evropski energetski gigant jedan je od glavnih energetskih operatera u Njemačkoj i u Evropi. Posjeta je bila i prilika za razmjenu iskustava i mišljenja u oblasti energetike", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas