Filip Vujanović tvrdi da nema raskola u DPS-u

Vujanović je naveo da od 1997. godine postoji ambicija da se napravi raskol u DPS
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 13:48h

U vrhu DPS-a nema raskola, a navodi o eventualnim sukobima motivisani su željama, a ne realnim stanjem, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je, na konfeneciji nakon Samita šefova država i vlada Jugoistočne Evrope na Svetom Stefanu, izbjegao direktno da odgovori na pitanje “Vijesti” da li je upoznat sa pismom koje je potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović uputio šefu partije Milu Đukanoviću, a u kojem je, navodno, nagovijestio da će se povući iz partijskog vrha, ako se nastavi pritisak na njega i ući u politički obračun sa Đukanovićem.

“Kongres DPS-a je bio 21. maja i na njemu je iskazano puno jedinstvo. Ni u čemu i ni na koji način se nije mogao izvući bilo kakav zaključak, koji bi mogao da ukaže na nejedinstvo”, kazao je Vujanović.

Zahvaljujući na interesovanju medija za temu koja je “motivisana željom, a ne realnom ocjenom”, Vujanović je rekao da od 1997. godine postoji ambicija da se napravi raskol u DPS-u.

“To je politički jasna i razumljiva ambicija, ali nema nikakvu realnost”, kazao je Vujanović.

Položio zakletvu i poštuje zakon i kanon

Komentarišući sve češće napade i optužbe da je privrženiji Srbiji nego Crnoj Gori, a koje na njegov račun dolaze iz Crnogorske pravoslavne crkve, Vujanović je naglasio da je on “predsjednik koji je položio zakletvu da će poštovati zakon”.

“A to znači da ću poštovati pravo, da ću poštovati i kanonsko pravo, jer je ono dio prava i poštovaću ga na način na koji je to obaveza nekoga ko je, uz to što je predsjednik države, po svom obrazovanju i pravnik. Dužan sam da odgovorim da pripadam i priklanjam se božjoj crkvi. Pozivam sve one koji imaju tu vrstu interesovanja da pogledaju nedavno potpisan temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice i ono što je u kanonskom pravu i ustrojstvu u više navrata pomenuto, da sagledaju ono što saopštava Vaseljenska patrijaršija i da ispoštuju ono što saopštava islam”, rekao je Vujanović.

Ističući da je privržen Srbiji, ali i Crnoj Gori, s obzirom na njegovo porijeklo, predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da će “uvijek poštovati Crnu Goru i crnogorstvo i u njoj i srpstvo”.

“Nikada neću dozvoliti da u Srbiji, dok god sam predsjednik i dok god imam bilo kakav uticaj, nadvlada politika koja će dovoditi u pitanje Crnu Goru i crnogorstvo. To je jako važno da kažem na ovom mjestu. Istovremeno, nikada neću odustati i od odbrane parva Srba u Crnoj Gori, svog jezika, svoju kulturu, svoje pismo”, rekao je Tadić.

Govoreći o parohu Siniši Smiljiću, koji je deportovan u Bosnu i Hercegovinu, jer je u njoj boravio na osnovu turističke prijave, a ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen , Vujanović je kazao da svi oni koji u Crnu Goru borave na temelju dozvola i boravka koji su u jednoj svrsi, “a ponašaju se na način koji ne poštuje ono što je javni red i mir, mogu sa osnovom da očekuju da im bude otkazano gostoprimstvo”.

“Bez obzira ko su, šta su i kome pripadaju. Prema tome, potpuno podržavam ono što je direktor uprave policije Veselin Veljović, nakon krajnje incidentnog ponašanja sveštenika, koji je ovdje privremeno boravio na temelju turističkog boravka, učinio i uputio poruku nepoštovanja Crne Gore i njenog javnog reda i mira”, kazao je Vujanović.

Svjestan da kao predsjednik Srbije nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, Tadić je kazao da su Srbija i Crna Gora sekularne države i da pitanja crkve i religije nijesu predmet njihovog bavljenja.

“Istovremeno, svaka država u skladu sa svojim zakonima tretira pitanje položaja crkava, njihovu registraciju i način njihovog funkcionisanja. Vjerujem da će Crna Gora pronaći najbolje i najcjelishodnije rješenje u vezi sa pitanjem položaja crkava i u vezi sa religijskim pravima svojih građana”, zaključio je Tadić.

Optimizam za proširenje

Vujanović je ocijenio i da je realan optimizam da će, nakon ulaska Hrvatske u EU biti nastavljeno proširenje, navodeći da to nije samo interes država kandidata, nego i Unije.

“EU ne može da zatvori svoje granice proširenja, ukoliko želi da ima cjelinu svog djelovanja i cjelinu svojih interesa. Mislim da je Zapadni Balkan interes EU, jednako kao što je interes Zapadnog Balkana da bude u EU”, kazao je Vujanović.

On je istakao kako je siguran da će svi u Crnoj Gori biti maksimalno posvećeni borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Njegov kolega Tadić poručio je da će Srbija “nastaviti da korača onom stazom kojom je krenula Crna Gora”.

“Za nas je od izuzetne važnosti da sve države koje nisu postale članice Evropske unije otpočnu proces pregovora u najskorije vrijeme, da neke države koje nijesu dobile status kandidata dostignu taj status i da u jednoj regati svi idemo prema budućem članstvu u EU”, kazao je Tadić.

Saglasan da je zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala od fundamentalnog značaja, Tadić je kazao da je korupcija “veliki izazov za sve zemlje i EU”.

“Nastavak u procesu evropskih i bezbjednosnih integracija, saradnja u oblasti bezbjednosti i borba protiv organizovanog kriminala, saradnja u oblasti izgradnje infrastrukture , sve je to jedan politički projekat koji u narednoj godini može ostvariti i političku korist za svaku zemlju”, zaključio je Tadić.

Galerija

Bonus video: