Roćen: Crna Gora pokazuje kako se sa malo kapaciteta, ostvaruju zacrtani ciljevi

Zajednički možemo konstatovati da je vidljiv progres i ojačane veze u čitavom regionu, poručio je Roćen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 11:46h

Jače veze u regionu predstavljaju kamen temeljac za bržu evropsku i evroatlansku integraciju i regionalna saradnja mora postati način življenja i neodvojivi dio evropske politike zemalja jugoistočne Evrope, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

"Zajednički možemo konstatovati da je vidljiv progres u čitavom regionu, u smislu ojačanih političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih veza, koje predstavljaju kamen temeljac za bržu i efikasniju evropsku i evroatlansku integraciju", poručio je Roćen u Budvi, na sastanku ministara zemalja učesnica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).

On je kazao i da primjer Hrvatske, koja je završila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU), ohrabruje i uvjerava da su ciljevi dostižni.

On je kazao i da primjer Hrvatske, koja je završila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU), ohrabruje i uvjerava da su ciljevi dostižni.

"To nas dodatno podstiče da sa više entuzijazma gradimo društvo stabilne demokratije, dijaloga, tolerancije, vladavine prava i tržišne privrede, poštujući ljudska i manjinska prava", smatra Roćen. "Zato regionalna saradnja mora postati način življenja i neodvojivi dio evropske politike zemalja jugoistočne Evrope. To je pokretačka snaga bržeg uključenja i u EU i u NATO".

Svi rade na ispunjenju obaveza

Prema njegovim riječima, svi subjekti crnogorskog društva, zajedno sa Evropskom komisijom (EK), naporno rade na ispunjavanju obaveza iz sedam ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. On vjeruje da će Crna Gora do oktobra predstaviti rezultate koji će omogućiti EK da preporuči Crnu Goru za otvaranje pristupnih pregovora.

Prema njegovim riječima, SEECP se vremenom potvrdio kao autentični i snažni glas zemalja regiona.

Prema njegovim riječima, SEECP se vremenom potvrdio kao autentični i snažni glas zemalja regiona.

Crna Gora je, kako je kazao, tokom protekle godine osnažila svoju posvećenost regionalnoj saradnji uspješnim predsjedavanjem SEECP. Jadansko-jonskoj inicijativi i Američko-jadranskoj povelji.

"Posebnu pažnju posvetili smo predsjedavanju SEECP, kao nezamjenjivom regionalnom političkom okviru, vođeni motom našeg predsjedavanja, do zajedničkih ciljeva. Nastojali smo da učvrstimo uvjerenje da jedino udruženim snagama možemo doprinijeti dobru svih, valorizacijom potencijala u regionalnom kontekstu,a time i kvalitetnijem i bržem napredovanju na evropskim putu", rekao je Roćen.

Ne sa kapacitetima nego sa željom i entuzijazmom

On vjeruje da je Crna Gora pokazala kako se sa, ne velikim kapacitetima, ali sa velikom željom i entuzijazmom, mogu ostvariti zacrtani ciljevi.

"Za nas je bio izazov dostizanje viskoko podignutih standarda tokom turskog predsjedavanja", naveo je Roćen, dodajući da smatra da je Crna Gora uspješno kormilarila procesom, kao i da su ostvareni brojni zadaci.

On je podsjetio na održane sastanke i konferencije, navodeći da će godišnjim i današnjim sastankom imati 23 sastanka u agendi tokom crnogorskog predsjedavanja.

"Naravno, aktivnosti se ne mogu mjeriti brojem sastanaka, važno je da su na njima usvojeni dokumenti i strategije od značaja za sve naše zemlje, što je dodatno učvrstilo političku i ukupnu stabilnost regiona", dodao je Roćen.

"Mislim da smo mi jedini region u Evropi koji je uspio da usvoji zajedničku regionalnu startegiju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Roćen je podsjetio da su ministri odbrane na sastanku 15. marta usvojili zajedničku izjavu kojom su konstatovali pozitivni nappredak u jugoistočnoj Evropi, u smislu konsolidacije stabilnosti, prosperiteta i dobrosusjedskih odnosa.

On je podsjetio i na usvojenu Budvansku deklaraciju o jačanju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala. "Mislim da smo mi jedini region u Evropi koji je uspio da usvoji zajedničku regionalnu startegiju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Taj dokument, objasnio je, obuhvata regionalne prioritete i strateške ciljeve koje treba postići u naredne dvije godine u oblastima borbe protiv kriminala, migracija, azila izbjeglicai zaštite osnovnih prava.

Roćen je najavio i da će danas biti potvrđena deklaracija, a sjutra usvojena na samitu šefova država i vlada.

Galerija

Bonus video: