Radunović: Srpski nacionalni savjet je Đukanovićevo kukavičje jaje

Crnoj Gori na putu evropskih integracija ostalo je da definiše pitanje afirmativne zastupljenosti.
82 pregleda 0 komentar(a)
radunovic, Foto: Boris Pejović
radunovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2011. 15:48h

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša apelovao je na poslanike da što prije pronađu mehanizam za političko predstavljanje manjina, navodeći da bi trebalo imati u vidu predloga manjinskih subjekata u parlamentu.

On je, tokom rasprave o Izvještaju o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, istakao da je Crnoj Gori na putu evropskih integracija ostalo da se definiše pitanje afirmativne zastupljenosti.

„Političko predstavljanje manjina je stvar Kolegijuma i apelujem da se dođe do rješenja koje ćemo i mi manjine podržati“, rekao je Dinoša.

Ističići da bi u Crnoj Gori, prije svega, trebalo definisati ko su manjine i ko može koristiti pravo na afirmativnu akciju, poslanik SNP-a Milan Knežević poručio je da Crnogorci i Srbi nikako ne mogu biti manjinski narodi.

„Pa tako i ne mogu koristiti pravo afirmativne akcije, koje su rezervisane samo za manjinske narode, jer bi se na taj način doveo do apsurda smisao crnogorske državnosti. Samo afirmativnom akcijom možemo zaštiti prava manjina“, rekao je Knežević.

Srbi u Crnoj Gori nijesu manjina

Da Srbi u Crnoj Gori nijesu i ne mogu biti manjina smatra i poslanik Nove Slaven Radunović, poručujući da ministar Dinoša i Vlada Crne Gore to zloupotrebljavaju preko Srpskog nacionalnog savjeta. On je zamjerio što se u Izvještaju spominje taj savjet, koji je „kukavičje jaje Mila Đukanovića“.

Mi imamo i Boku Kotorsku, pa niko ništa ne kaže kad neko dolazi iz Boke Kotorske. A kad se kaže Amir Halilović dolazi iz Sandaka misle da će da cijepa Crnu Goru“, objasnio je Halilović.

On je poručio da iza takvih organizacija ne stoje poslanici ni SNP-a, ni Nove, kao nijedan ministar koji se deklariše kao Srbin.

„Niko neće i ne dozvoljava mogućnost da su Srbi manjina, ali Dinoša i Vlada to zloupotrebljavaju. Poručujem i ovim našim sunarodnicima, koji su prihvatili tu ulogu, da u svim međunarodnim kontaktima, kad pričamo o problemima Srba, nailazimo na problem koji glasi 'Što se bunite, kad imate Srpski nacionalni savjet, Srpsku televiziju i pozorište u glavama onih koji primaju pare za njega'“, rekao je Radunović, ističući kako takvo ponašanje prelazi svaku granicu.

On je, komentarišući podatak iz izvještaja, prema kojem je oko 13,6 hiljada građana izvadilo dokumenta na ćirilici, kazao kako se „namjerno otežavala procedura za one koji su željeli dokumenta na tom pismu“, a da bi se u susret popisu reklo da su Srbi manjina.

Knežević: Što raditi kad se potvrdi da je srpski dominantan jezik

Govoreći o dijelu Izvještaja koji se odnosi na obrazovanje, Knežević je pitao kolege iz vladajuće koalicije šta će uraditi kad se na popisu potvrdi činjenica je srpski jezik dominantan u Crnoj Gori.

„Moraćete da mijenjate Zakon o opštem obrazovanju, ali i Ustav, jer ni Evropa neće tolerisati ovakvu vrstu diskriminacije. Zato ćemo mi braniti svim sredstvima obrazovanje na srpskom jeziku, iako vi tvrdite da se u Crnoj Gori ostvaruje pravo na obrazovanje na svom jeziku“, kazao je Knežević.

On je kazao da priče manjinskih partija da su one Crnoj Gori donijele nezavisnost potvrđuju tezu da je „neko unutar vlasti pravio tajne dogovore, obećavajući sve i svašta manjinama, ne bi li ih pridobio za referendumski projekat“.

„Gdje je to bila naša nezavisnost pa je neko morao da nam je donosi. Zato sad kad neka od manjinskih partija izađe sa konceptom regionalizacije i zahtjevom za promjenu simbola, uz napomenu da su oni zaslužni za nezavisnost, ulazimo u polarizaciju na zaslužne i nezaslužne građane. Da sam ja to izgovorio ministar unutrašnjih poslova bi mi odmah uzeo državljanstvo, a Veselin Veljović se pobrinuo da nas isprati do državne granice“, kazao je Knežević.

Radulović se ježi anticrnogorske i antisrpske priče

Navodeći da je čojstvo braniti slabijeg, a junaštvo udariti na jačem, poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je da se ježi anticrnogorske priče, ali da se još više ježi na antisrpsku.

„A posebno se ježim na svaku antialbansku, antihrvatsku, antibošnjačku priču. Istorija je pokazala da su Srbi i Crnogorci ovjdjenajbrojniji pa moramo doći do istorijskog dogovora, da u našoj kući bude komotno svima. Ježim se i na regionalizaciju koja je dovela do krvavog raspada Jugoslavije“, zaključio je Radulović.

"Mi imamo i Boku Kotorsku, pa niko ništa ne kaže kad neko dolazi iz Boke Kotorske. A kad se kaže Amir Halilović dolazi iz Sandaka misle da će da cijepa Crnu Goru“, objasnio je Halilović.

„Samo želimo da damo doprinos regionalnom razvoju. Mi imamo i Boku Kotorsku, pa niko ništa ne kaže kad neko dolazi iz Boke Kotorske. A kad se kaže Amir Halilović dolazi iz Sandaka misle da će da cijepa Crnu Goru“, objasnio je Halilović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da je Crna Gora jedina država Albanaca, za koju je ta nacionalna zajednica i glasala na referendumu, ali uvjeren da je njihov glas jedino iskorišćen u neke druge namjere. Halil Duković (DPS) rekao je da stanje manjinskih prava odražava demokratsku sliku društva, a da izvještaj realan pokazatelj stanja manjina.

Ministar Dinoša je kazao da njegovo ministarstvo do sad nije imalo informacija o proporcionalnoj zastupljenosti manjina u državnoj administraciji, ali da će ih uskoro imati, te da prvi pokazatelji govore da će stanje biti nešto bolje nego što se očekivalo.

„Ali daleko da sam zadovoljan“, zaključio je Dinoša.

Izvještaj bez krupnih riba

Poslanici su raspravljali i o izvještaju o radu Komisije za sprečavanja sukoba interesa u prethodnoj godini. Ističući da ga nije pročitao, jer je svrha izvještaja zamagljivanje činjenica, a ne njihovo otktivanje, poslanik Nove Slaven Radunović je rekao da ne može da dozvoli u Izvještaju nema krupnih riba.

„Imovinski karton svuda u svijetu je svetinja. Mora tačno da se zna ko je sa koliko došao na funkciju“, smatra Branko Radulović (PzP).

Međutim, Milorad Vuletić (DPS) smatra da izvještaj daje realnu sliku stanja, dok je Emilo Labudović (Nova) istakao da je Komisija uspjela da disciplinuje javne funkcionere.

„Sve drugo je skriveno iza brojnih statističkih podata. Kako može javni funkcioner da digne kredit pola miliona eura, a znamo da ne može da ga otplati pa sve da je doživotno funkcioner, a onda da toga kredita nema“, rekao je Labudović.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da suštin rada Komisije mora biti da se ispita porijeklo imovine javnih funkcionera, jer se odlično zna kolika su njihova primanja, te da sve ono što od toga odudara može biti predmet sumnje.

„Imovinski karton svuda u svijetu je svetinja. Mora tačno da se zna ko je sa koliko došao na funkciju“, smatra Branko Radulović (PzP).

Bonus video: