Vatikan imenuje biskupe i dodjeljuje crkvene službe

“Katolička crkva nadležna za sva crkvena imenovanja i dodjelu crkvenih službi, u skladu sa odredbama kanonskog prava”
0 komentar(a)
Lukšić, Benedikt XVI, Foto: Gov.me
Lukšić, Benedikt XVI, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.06.2011. 08:18h

U isključivoj nadležnosti Vatikana i Katoličke crkve je imenovanje biskupa i dodjeljivanje drugih crkvenih službi, crkvena vlast će sama mijenjati pokrajine, biskupije, nadbiskupije i ostala crkvena pravna lica, dok će se o restituciji imovine dogovoriti sa crnogorskom Vladom, koji nije isključila mogućnost da u budućnosti uvede vjeronauku u školu.

To se navodi u novom konkordatu između Crne Gore i Vatikana koji su prije tri dana u Vatikanu potpisali premijer Igor Lukšić i državni sekretar Vatikana kardinal Tarcisio Bertoneo.

Tim, kako se naziva, Temeljnim ugovorom regulisan je položaj i pravni status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori. On je zamijenio konkordat iz 1886. godine koji je bio prvi takav međudržavni ugovor između Vatikana i neke dominantno istočno-pravoslavne hrišćanske države u svijetu.

U tekstu novog konkordata, koji je objavljen na sajtu Vlade, navodi se da je “Katolička crkva nadležna za sva crkvena imenovanja i dodjelu crkvenih službi, u skladu sa odredbama kanonskog prava”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: