Medenica: Mojoj karijeri nije kraj, ostajem u pravosuđu do penzionisanja

Medenica smatra da je sudstvo sačuvalo samostalnost, ali i prepoznalo preporuke Evropske komisije
114 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2011. 12:18h

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je da njenoj karijeri nije kraj i poručila da ostaje u pravosuđu do penzionisanja.

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o Izvještaju o radu sudova u prošloj godini, a o tom dokumentu naknadno će se izjasniti.

Medenica je kazala, obrzalažući Izvještaj, da su crnogorski sudovi u prošloj godini ostvarili potpunu ažurnost, jer su završili 1,7 odsto više predmeta nego što su ih primili.

“Dozvolimo da sudovi sude nezavisno i stvorimo ambijent njihovog potpunog samostalnog rada“, rekla je Medenica

Ona je navela da je u izvještajnoj godini priliv predmeta bio za 5,8 odsto veći nego ranije, dok je broj riješenih predmeta povećen za 1,6 odsto.

Medenica smatra da je sudstvo sačuvalo samostalnost, ali i prepoznalo preporuke Evropske komisije (EK), koja je upozorila na politički uticaj na izbor sudija.

“Ipak, niko ne može da ospori rezultate koje smo postigli i bilo bi otužno da se oni devalviraju ovim preporukama EK“, navela je Medenica.

Prema njenim riječima, nije dobro stvarati “svojevrsne hajke“ i ambijent očekivanih sudskih odluka, što se često dešavalo proteklih mjeseci.

Medenica je dodala da u ovom trenutku postoji 57 mladih sudija i upozorila da “uopšte ne možemo garantovati kako će se oni odazvati prema svom konačnom pozivu“ u slučaju stalnih prozivki.

“Dozvolimo da sudovi sude nezavisno i stvorimo ambijent njihovog potpunog samostalnog rada“, zaključila je ona.

Pavlović: Vi ste jedan od tri režimska stuba

Poslanik Pokreta za promjene, Koča Pavlović, optužio je Medenicu da je “dominantni krivac“ za loše stanje u crnogorskom pravosuđu, dodajući da se njena “era bliži kraju“.

“Vi ste autokrata koji ne dozvoljava pravosuđu da radi na pravi način. Vi ste jedan od tri režimska stuba i to vam takođe Venecijanska komisija kaže“, ocijenio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Medenica je odgovorna i za korupciju u pravosuđu, na šta nas je i Evropa upozorila.

“A vi jednostavno odbijate to da prihvatite“, smatra Pavlović.

Medenica je kazala da ima samo jedan komentar za Pavlovića, a to je da njenoj karijeri nije kraj.

“Nije kraj moje karijere, ostajem u pravosuđu do penzionisanja“, rekla je ona.

DPS: Stručan i kvalitetan izvještaj

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, podsjetio je da u Ustavu nema odredbe o trajanju mandata predsjednika Vrhovnog suda.

“Vaš mandat je neograničen“, rekao je Damjanović, obraćajući se Medenici.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Obrad Stanišić, ocijenio je da Izvještaj predstavlja potpunu sliku o radu sudova prošle godine.

Očigledno je, smatra on, da se ažurnost sudova iz godine u godinu poboljšava, a apostrofiran je i kvalitet saradnje sa policijom i tužilaštvom.

“Ovo je stručan i kvalitetan izvještaj, koji oslikava pravo stanje stvari u našem pravosuđu“, zaključio je Stanišić.

Mandić: Izvještaj tehnički dobar, ali nećemo glasati

Prema mišljenju poslanika Nove srpske demokratije, Andrije Mandića, izvještaj je pretrpan statističkim podacima koji bi trebalo da pokažu koliko je sudstvo bolje i efikasnije, ali se ne treba osvrtati isključivo na brojke.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević, smatra da je ostvaren značajan napredak u povećanju efikasnosti sudstva u poslednjih nekoliko godina

“Za Izvještaj nećemo glasati. Tehnički je korektno urađen, ali ona osnovna namjera i dijagnoza koja je karakterisala crnogorsko sudstvo 1997. godine i danas je na snazi“, ocijenio je Mandić.

On je rekao da je osnovni problem duga nesmjenjivost vlasti, zbog čega se sudstvo ne može oteti partijskoj kontroli. “A to je preduslov za naše pridruživanje Evropskoj uniji“.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, smatra da je ostvaren značajan napredak u povećanju efikasnosti sudstva u poslednjih nekoliko godina, ali je upozorio i da treba osigurati materijalni položaj sudija.

“Imaćete podršku Parlamenta da obezbijedite adekvatan budžet da u okviru sudske vlasti rješavate ono što jeste potreba, a to je da se adekvatno sudije plate i da adekvatno riješi njihov materiajlni položaj“, pojasnio je Konjević.

Bonus video: