Za Mađare Crna Gora najbliža datumu otvaranja pregovora

"Crna Gora je ostvarila dobar progres i rezultate u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, godinu nakon što je stupio na snagu"
0 komentar(a)
Roćen Nemet, Foto: Gov.me
Roćen Nemet, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.06.2011. 19:14h

"Crna Gora je u proces integracija ušla kao pionir, a danas predstavlja pozitivan primjer i realno je najbliža dobijanju datuma za otvaranje pregovora", ocijenio je državni sekretar mađarskog Ministarstva vanjskih poslova, Žolt Nemet.

U Luksemburgu je održan drugi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije (EU), kojim je predsjedavao crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, razmotren napredak Crne Gore u dijelu političkih i ekonomskih kriterijuma, pravne tekovine EU, kao i pretpristupne pomoći.

“Konstatovano je da je Crna Gora ostvarila dobar progres i rezultate u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, godinu nakon što je stupio na snagu, i ukazano na preostale izazove u ispunjavanju sedam ključnih prioriteta”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku istaknuta veoma konstruktivna uloga Crne Gore u regionu, u utvrđivanju multietničke stabilnosti na zapadnom Balkanu i promociji evropske perspektive regiona.

“Nemet je, između ostalog, istakao da je Crna Gora kao pionir ušla u proces integracija, a danas je već pozitivan primjer i realno najbliža dobijanju datuma za otvaranje pregovora. Komesar Štefan File je u susret Mišljenju, rekao da će Evropska komisija pratiti Crnu Goru kroz proces integracija, uz tehničku i finansijsku pomoć, i interaktivnu komunikaciju”, naveli su iz Vladinog Biroa.

Roćen je, kako je saopšteno, ocijenio da su poruke ohrabrujuće i da današnji sastanak predstavlja posljednju provjeru uoči donošenja Mišljenja. On je uvjeren da će Komisija imati sve argumente da donese pozitivno ocjenu i preporuči Crnu Goru za otvaranje pristupnih pregovora.

“Uz nadu da će i njeni susjedi iskoristiti povoljan momentum u procesu integracija”, kaže se u saopštenju.

Roćen se sastao sa ministrom za razvojnu saradnju Luksemburga Mari-Žoze Žakob, sa kojom je potpisao Sporazum o implementaciji projekta razvojne saradnje posredstvom agencije Karitas.

Bonus video: