Krivokapić: Donošenje izbornog zakona je sada političko pitanje

Ocjenjujući da “nije lako doći do dvotrećinske većine”, Maurer je kazao da je, prateći politički život u Crnoj Gori, stekao utisak da sve partije podržavaju evropske integracije
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 13:43h

Garancije za usvajanje izbornog zakona su ispuštene ustanovljavanjem dvotrećinske većine, a kompletna priča oko donošenja tog akta, koji je jedan od uslova za dobijanje datuma pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, je sada političko pitanje, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Podgorici Leopoldom Maurerom kazao i da među “najvećom većinom nema suštinskih i pravnih sporova”, a da problem postoji samo sa pojedinim manjinskim partijama.

“Tu je sada stvar želje da se ima sto posto svojih zahtjeva, ali i nedostatka političke volje. Mi ne odustajemo do posljednjeg dana 31. jula, a ako bude trebalo i radićemo i tokom avgusta da bi došli do koncenzusa. Nadam se da to neće biti prepreka da dođemo do pregovaračkog statusa”, rekao je Krivokapić.

"Nije lako doći do dvotrećinske većine"

Ocjenjujući da “nije lako doći do dvotrećinske većine”, Maurer je kazao da je, prateći politički život u Crnoj Gori, stekao utisak da sve partije podržavaju evropske integracije.

“Mora se napraviti dijalog da bi se došlo do kompromisnog rješenja i mislim da još ima vremena za to”, poručio je Maruer.

Iako je, kako je istakao, važno usvojiti veliki broj zakona prije ljetnje pauze, Maurer je ponovio važnost usvajanja izbornog zakona, za koji je, navodi on, bitna i podrška manjina.

Maurer je ponovio važnost usvajanja izbornog zakona, za koji je, navodi on, bitna i podrška manjina

“Trenutno imamo predlog Venecijanske komisije za čije usvajanje je potrebna dvotrećinska većina i za čiji je rok kraj jula ove godine. Potrebni su dodatni napori na reformi sudstva, koji nijesu jednostavni”, istakao je Maurer.

No, pored izbornog, neophodno je, rekao je on, donijeti i brojne druge zakone, među kojima je najvažniji Zakon o ombudsmanu, kao i zakoni o finansiranju političklih partija i sprečavanja konflikta interesa.

Korelacija između budžetskog deficita i zaduženosti je čista

Na pitanje da li je Delegacija Evropske unije tražila informacije o finansiranju političkih partija, imajući u vidu sporni izvještaj o finansiranju DPS, Maurer je odgovorio da je on “govorio o Zakonu o finansiranju političkih partija”.

“Nijesam govorio o bilo kojem postupku koji se trenutno ovdje vodi ili o nekom konkretnom slučaju”, rekao je Maurer.

On je istakao i da je stanje finansija u Crnoj Gori stabilno, i kazao da ne očekuje probleme u budućnosti usljed visoke zaduženosti zemlje.

“Sad smo nešto malo iznad tri posto budžetskog deficita, ali do kraja godine će biti urađeno da dođemo do tih tri posto. Moramo izvršiti preraspodjelu troškova. Korelacija između budžetskog deficita i zaduženosti Crne Gore je čista. Ako deficit bude manji, lakše ćemo vraćati svoje anuitete i neće biti potrebe za novim zaduživanjima”, rekao je Krivokapić.

Ističući da je prošle godine tražio pormjenu zakona o državnim službenicima, da bi povećali plate skupštinskim službenicima, Krivokapić je podsjetio kako njegov predlog nije dobio podršku većine, te da bi to, u kontekstu najava skupštinskog sindikata da će stupiti u štrajk, trebalo da bude osnovno polazište.

“Od kad sam u ovoj skupštini radnici su jedini koji su od uštede parlamenta dobijali 13. i 14. platu, a to do tada nije ni postojalo. Mora se smanjiti administacija da bi se povećala primanja zaposlenih. Mislim da nema potrebe za radikalnim potezima, jer dobra volja postoji”, rekao je Krivokapić.Evropa očekuje krupne rezultateMaurer je ponovio i da Evropa, u sklopu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, očekuje veće pomake i krupne rezultate, ističući da bi to trebalo da se desi u narednih nekoliko sedmica.

On je kazao i da ja na sastanku šefova misija zemalja članica Evropske unije, u sjedištu Delegacije EU u Podgorici bilo riječi o veoma važnim pitanjima.

“Mi smo na taj sastanak sa ambasadorima pozvali vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić i direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Nadam se da su oni kroz taj razgovor shvatili za šta su šefovi misija zabrinuti i da u tome mora biti napretka. To što je rečeno je veoma važan signal šta treba uraditi u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, istakao je Maurer."Zakon mora biti isti za sve"Komentarišući to što se niko od državnih organa nije oglasio, nakon njegove tvrdnje da je u Podgorici na djelu politička korupcija, pošto će Miomir Mugoša za gradonačelnika biti izabran glason iz opozicije, Krivokapić je kazao da “moguće koruptivno djelo još nije nastalo”.

“Skupština Glavnog grada je zakazana za 19. jul. Da biste odgovarali moraju da postoje djela. Moguće da oni nijesu još nastali u Podgorici. Mislim da je u Andrijevici bilo dovoljno vremena da se aktiviraju nadležni organi, ali da sačekamo to na možda većem slučaju, da ne kažem na krupnijoj ribi. Jednostavno mislim da zakon mora biti isti za sve”, istakao je Krivokapić.

“Uvijek sam govorio da su krupni slučajevi mjera naših evropskih integracija i očekujem da će se svi elementi u trokoraku koji se zove vladavina prava"

On je objasnio da je u vladavini prava standard da se na teškim slučajevima gleda pravna snaga države.

“Uvijek sam govorio da su krupni slučajevi mjera naših evropskih integracija i očekujem da će se svi elementi u trokoraku koji se zove vladavina prava – policija, tužilaštvo i sudstvo doći do punih rezultata”, poručio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: