EU važno da sve države Balkana postanu njene članice

"Sastanak je bio dobar trenutak i prilika da se sagledaju preostali izazovi i da se rješavaju kako bi Izvještaj o napretku bio dobar", kazao je File
52 pregleda 0 komentar(a)
Roćen Luksemburg, Foto: Gov.me
Roćen Luksemburg, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.06.2011. 11:27h

Zvaničnici Evropske unije (EU) poručili su da je veoma važno da sve države Balkana postanu njene članice i najavili spremnost da se na tome zajedno radi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekla je da je u regionu stvorena pozitivna atmosfera za ubrzanje evropskih integracija.

Ona je poslije sastanka zvaničnika Unije i zemalja Balkana u Luksemburgu rekla da je taj skup dokaz da EU želi da bude sa zemljama zapadnog Balkana dok idu putem evropskih integracija.

Evropski komesar Štefan File kazao je da je u regionu sada stvorena pozitivna atmosfera za ubrzanje evropskih integracija. Posebno je pohvalio napredak koji je ostvaren u odnosu na prošlu godinu.

"Sastanak je bio veoma dobar trenutak i prilika da se sagledaju preostali izazovi i da se rješavaju kako bi Izvještaj o napretku bio dobar", kazao je File.

Na sastanku u Luksemburgu učestvovao je crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen.

On je rekao da se Forum održava u pravom trenutku, nakon velikog uspjeha Hrvatske, čiji primjer nije samo inspiracija za kandidate, već i potvrda kredibiliteta EU.

"Roćen je ponovio da je u Crnoj Gori sve u znaku sedam ključnih prioriteta iz Mišljenja EU i naglasio značaj politike dobrosusjedstva, regionalne saradnje i stabilnosti regiona za njegov napredak", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: